ÖT 12.02.2017: Är svenska rättigheter mindre värda?

13.02.2017 kl. 14:34

Det vi befarat sedan denna regering tillträdde håller nu på och besannas. I tisdags höll riksdagen remissdebatt om regeringens förslag till tingsrättsreform. Reformen är förödande ur en svenskspråkig synvinkel och ett led till i regeringens centraliseringsiver. Man blir bekymrad med mindre. Den nonchalans vi ser från regeringshåll då det gäller att söka hållbara lösningar också på svenska gör mig nästan personligen sårad. För lösningarna finns där, bara man ville se dem och jobba för dem.

Regeringen föreslår nu en tingsrättsreform, som avskaffar rättsservice och tingsrätter på tolv orter. Det föreslås bland annat att Borgås och Raseborgs tingsrätter dras in, medan Jakobstad, Kimitoön, Kyrkslätt och Kristinestad föreslås bli av med sina sammanträdesplatser. Österbottens tingsrätt i Vasa föreslås därtill byta förvaltningsspråk från svenska till finska då tingsrätten i Karleby slås samman med den. Det hela innebär att vi inte kommer att ha någon tingsrätt på fastlandet med svenska som majoritetsspråk.

I tillägg till att flera platser läggs ner och att ingen tingsrätt på fastlandet framöver är svenskspråkig leder denna reform dessutom till försämrade möjligheter för blivande domare att auskultera på svenska. Idag finns det, utöver notarieplatserna på Åland, tre fullständigt svenskspråkiga notarieplatser i Vasa. De kommer alla att bytas ut till fullständigt finska enligt regeringens förslag. Det sätter finlandssvenska ungdomar i en besvärlig situation bland annat eftersom det krävs bevis på fullständiga kunskaper i finska. Det är ett prov som många, inklusive jag själv, har tagit i ett senare skede av karriären eftersom terminologin då oftast blivit bättre på båda inhemska språken. I längden är allt detta ett problem för hela Svenskfinland eftersom vi behöver domare som kan verka även på svenska. Risken är att allt fler svenskspråkiga unga jurister slukas upp av näringslivet.

Reformen är inte bara orättvis, den är också på många sätt ologisk. Man kan inte undgå att se ett tydligt mönster. Antalet tingsrätter minskas från 27 till 20, och speciellt de tvåspråkiga orterna är i skottgluggen. För regeringen och minister Lindström låter samtidigt helt finskspråkiga tingsrätter av samma storlek i Östra Finland bli kvar. Ett effektivt sätt att gå åt det tvåspråkiga i Finland.

Det 2011 nybyggda ämbetshuset Ebba, i Jakobstad, ska nu upphöra vara tingsplats. Det är inte god hushållning med skattebetalarnas pengar att bygga något som inte ska användas. Däremot behålls tingsplatsen i Kauhava. Där har man betydligt färre mål än i Jakobstad. Tala om tydlig centerstyrning. Man kunde också försiktigt fråga sig varför centerpartisterna i Mellersta Österbotten inte överhuvudtaget reagerat på att Karleby tingsrätt föreslås slås ihop med och flyttas till Vasa.


Förändringen utmanar rättsskyddet för svenskspråkiga i landet. Reformen kan i värsta fall leda till att man inte kan garantera domare som förstår den åtalade eller den målsägande. Det räcker inte att ministern säger att de språkliga rättigheterna ska tryggas. Det är handlingarna och resultatet som räknas.

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen