Sagt & skrivet

Kolumn, Sydin: Från öppet landskapskontor, via U-svängar till bakluckor

Ja, rubriker säger väl det mesta. Den här veckan har vi igen fått se ett avsnitt i serien kring sannfinländarnas splittring och regeringens funktionsduglighet. Det hela är mer fantasifullt än vad regissörerna för den danska serien Borgen skulle ha kommit på.Läs mera »
13.11.2017 kl. 09:18

Henriksson: Vårdreformen når inte målen - kritiken mot inbesparningsmålen måste tas på allvar

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson är mycket kritisk till att de mål regeringen ursprungligen hade med vårdreformen inte verkar att kunna uppnås. Det här gäller inte enbart målet med en mer jämlik vård och bättre samverkan (integration) mellan olika aktörer utan även de stora ekonomiska målen. Läs mera »
13.11.2017 kl. 09:13

Henriksson: De blå börjar bli desperata och kommer med insnöad nationalism

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson beklagar att Blå framtids dåliga opinionssiffror ska behöva gå ut över Finlands tvåspråkighet. Läs mera »
03.11.2017 kl. 13:21

Henriksson arbetar för att avskaffa fler nordiska gränshinder - Nordiskt e-ID går vidare

Nordiska rådets session i Helsingfors vill att regeringarna i de nordiska länderna ska införa en gemensam elektronisk identifikation. Det betyder att folkbokföringsmyndigheterna i Norden godkänner varandras legitimation. Läs mera »
02.11.2017 kl. 13:47

Kolumn, ÖT: ”Nästan regeringskris”

Regeringen har den här veckan bjudit på ett nytt avsnitt i serien "Nästan regeringskris". Det är igen vårdreformen som är seriens röda tråd, som än en gång fått temperaturen att stiga och vågorna att svalla. Den ena ministern efter den andra, har försökt tona ner det hela, men utbrott på sociala media av bland annat Centerns riksdagsledamot Hanna-Kaisa Heikkinen talar sitt klarspråk. Centern och Samlingspartiet är igen på kollisionskurs och det rejält.Läs mera »
26.10.2017 kl. 10:38

Kolumn, Sydin: Mental hälsa är allas sak

Varför är det så att fler människor spontant erbjuder sin hjälp då någon brutit benet än då någon öppet sagt att den är deprimerad? Jag är inte ensam om att ställa den frågan. Jag har inget svar, men frågan är relevant. Det är viktigt att vi lyfter katten på bordet och klarar av att diskutera även mentala problem. Ofta är det nämligen den samhälleliga debatten som i olika frågor lyckas uppmuntra till politisk förändring. Läs mera »
16.10.2017 kl. 09:10

Ledare, Medborgarbladet: Du kan göra skillnad

Politik om något är som en lagsport. Ingen klarar sig ensam, utan bakom varje politisk seger finns ett gediget lagarbete, intensivt nätverkande och många långa förhandlingar. Resultat som det SFP:s presidentkandidat och europaparlamentariker Nils Torvalds uppnådde i den så kallade skogsfrågan (Lulucf) blir endast till genom gott samarbete med såväl medarbetare som andra politiker.Läs mera »
12.10.2017 kl. 14:45

Kolumn, VBL: Internationella impulser

Jag minns min studietid med värme i hjärtat. Det är tiden i mitt liv då jag haft stora insikter om mig själv och mina intressen. Det blev klart för mig att samhället runt omkring mig kan göras bättre, att det är genom juridiken jag kan påverka och jag lärde mig att ta ansvar för mig själv och min omgivning.Läs mera »
12.10.2017 kl. 14:44

Kolumn, ÖT: Makten över sjukhusen

Nu får det räcka med centraliseringsivern. I över 100 år har vi haft ett sjukhus i Jakobstad. Redaren Otto Malm som på sin tid var en av landets mest framgångsrika affärsmän, hade ett hjärta som klappade för sin hemstad. I sitt testamente donerade han en ansenlig summa pengar för att det i Jakobstad skulle byggas ett sjukhus.Läs mera »
11.10.2017 kl. 16:18

Henriksson: Vad innefattar valfriheten?

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson efterlyser mer konkreti av det förslag till valfrihet som familje- och omsorgsminister Annika Saarikko presenterade i ett blogginlägg idag. Senast stötte regeringens förslag till valfrihet på grundlagsenliga utmaningar.Läs mera »
09.10.2017 kl. 16:17