Mina hjärtefrågor
Vi lever i en osäker tid där Finland behöver ett starkt EU. Jag vill jobba för fred, stabilitet och trygghet i Europa, för att ställa de ryska krigsförbrytarna med Putin i spetsen till svars. För Europaparlamentet är det alldeles centralt att fortsätta stöda Ukraina. Ryssland får inte vinna kriget. Sanktionerna mot Ryssland ska fortsätta och Ryssland ska också åläggas att betala återuppbyggnaden av Ukraina. Inte för att det är lätt utan för att det är rätt!
EU:s handlingskraft måste stärkas också internationellt och majoritetsbeslut måste i högre grad tas i användning inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
Finlands ekonomiska tillväxt är starkt beroende av EU:s inre marknad. Av Finlands export går över hälften till EU-länder. Det är viktigt att också våra små- och medelstora företag har tillgång till den inre marknaden. Jag jobbar nu med de för Finland viktiga inre marknadsfrågorna som medlem av utskottet för inre marknaden och konsumentskydd i Europaparlamentet.
Vi behöver bli mindre beroende av Kina och USA. Viktigt är att få till stånd gemensamma regler för statssubventioner så att företagen i Europa behandlas rättvist och att finländska företags konkurrenskraft stärks. Onödig byråkrati ska bort, och EU ska respektera närhetsprincipen. Det betyder att besluten ska fattas på rätt nivå, och så nära mänskorna som berörs av dem som möjligt. Det är också helt centralt att man förstår de olika medlemsländernas särdrag, bland annat skogens betydelse för oss.
Samtidigt behövs satsningar på utbildning, forskning och innovation. EU ska bli ledande inom digitalisering och grön omställning. Att kunna röra sig smidigt mellan våra länder är helt centralt.
Det är mycket viktigt att den finlandssvenska rösten hörs i Bryssel. Att jobba för det svenska och en levande tvåspråkighet är en självklarhet för mig. I EU gäller det att också jobba för språkliga minoriteter. Under mina år som justitieminister, har jag blivit van att stå upp för rättsstaten, minoriteterna, allas lika värde, jämlikhet och jämställdhet.
I en tid där disinformation, främlingsfientlighet och konspirationsteorier florerar, behövs ledare i våra beslutande organ som aldrig tvekar då det gäller att försvara rättsstaten, demokratin och mänskliga rättigheter. Som också ser kopplingen mellan en bildad befolkning, rättsstatsprincipen, ekonomisk tillväxt och vår välfärd. Och som vet att det är genom hårt arbete, goda nätverk och förmåga att lyssna samt förmåga att samarbeta som man når resultat.
Hur ska vi vända skutan Finland på rätt köl igen? Vi kan inte fortsätta skuldsätta oss. Vi måste få ekonomin i balans. Och vi vill inte tumma på välfärden.
För att rädda välfärden måste vi vara beredda att tänka i nya banor på många plan. Och vi har orsak att ta lärdom av våra Nordiska grannar. Vi behöver höja sysselsättningen, vi behöver jobba längre, vi måste få bukt med skuldsättningen och stoppa skuldspiralen. Hållbarhetsgapet måste bli mindre! Vi behöver mera flexibilitet och kreativitet. Mod att göra nya saker och att göra saker annorlunda. Vi behöver också en starkare inre marknad och mera satsningar på forskning och utveckling från EU:s sida.
Vi behöver helt enkelt förnya Finland och Europa – vi får inte bli efter i utvecklingen! Men det behöver göras på ett sådant sätt, att vi i alla lägen tryggar situationen för de mest utsatta. Det behöver finnas ett starkt socialt samvete med vid borden där besluten fattas.
Varje människa har behov av att känna sig behövd och att få göra rätt för sig. Det är en viktig del i individens hälsa. Därför är det så viktigt att få jobba. Det handlar alltså inte bara om utkomst för individen och skatteintäkter för stat och kommun. Men vi behöver bli bättre på att slipa bort flitfällorna i systemet. Det ska alltid löna sig att ta emot ett arbete.
Finlands och Europas framtid är våra barn och unga. Skolan är vår kronjuvel. Det är genom bildning och utbildning vi bygger morgondagens samhälle. Det var min ledande tanke under min tid som Finlands undervisningsminister.
Det skall finnas tillgång till frivilligt ”eftis” eller klubbverksamhet i skolorna. Stödpersonal ska finnas då den behövs och klasserna ska vara lagom stora.
Saker sköter sig inte av sig själv. Vi behöver en aktiv intressebevakning på alla nivåer – i kommunerna, i landskapet, i riksdagen och i regeringen samt här i Europaparlamentet.
Intressebevakning kräver ofta brett samarbete, över parti- och språkgränser. Det är viktigt att inse det. Under min tid i nationella politiken lyckades vi genom att samarbeta få loss pengar för massa olika projekt. Det arbetet fortsätter nu i Bryssel!
Folkhälsoarbetet och en fungerande vård är A och O för befolkningen. Oberoende av ålder och inkomst skall vården fungera då vi behöver den.
I ett välfärdssamhälle som vårt måste alla kunna garanteras en minimibastrygghet och tak över huvudet. Ingen skall behöva gå hungrig eller tigga sig till sitt uppehälle. Vi måste förbättra situationen för de som har det sämst ställt.
Det är viktigt att alla unga kan garanteras en studieplats. Terminsavgifter säger jag nej till, i alla former! Det är oerhört viktigt att studerande kan delta i Erasmus+ utbytesprogram och att våra unga känner sig delaktiga i unionsbygget.
Vi ska slopa inkomstgränserna då det gäller hur mycket en studerande får förtjäna. Det skapar onödig byråkrati och irritation!
Min mor brukade säga att ingen kan ta ifrån henne hennes yrke, fastän hon blivit pensionär. Hon ogillade skarpt alla blanketter där man skulle fylla i yrke eller titel och där det fanns en skild ruta för dem som var ”pensionär”. Hon ville kalla sig pensionerad sjukskötare och inget annat. Hennes tanke var sund i högsta grad. Tänk vilken resurs vi har i alla de pensionerade som lagt en ofta mycket lång yrkesverksam tid bakom sig. Tänk vilken erfarenhet och visdom de tillsammans besitter. De skall inte ses som en belastning för vårt samhälle utan som en tillgång. Dagens och morgondagens pensionärer är moderna mänskor som följer med sin tid och som vill ”hänga med”. Många av dem konsumerar och kan unna sig resor och annat som gårdagens äldre inte hade möjlighet till. Många vill också vara aktivt med i det som sker i samhället. Det skall vi ta vara på. Vi behöver våra seniorer i kommunalpolitiken och i vårt värdefulla föreningsliv.
För mig har det i hela min karriär varit viktigt att förbättra ställningen för pensionärer, i synnerhet för dem som har det sämst ställt.
Vårt land behöver duktiga företagare och ett starkt näringsliv. Företagen skapar arbetsplatser och därigenom välfärd. Att någon gång kunna skapa sig sin egen arbetsplats på basen av den utbildning man fått, borde kunna vara en lika naturlig tanke i den ungas tankevärld som tanken på en fast anställning hos en given arbetsgivare.
Nu upplevs ofta byråkratin kring företagandet vara för invecklad. Den måste vi underlätta. Det jobbar jag för i min roll som medlem av utskottet för den inre marknaden här i Europaparlamentet.
Vi har alla ansvar för vår miljö. Jag vill att också mina barn och barnbarn skall kunna simma i havet, och andas en frisk luft, njuta av våra gröna skogar och vackra ängar. Finland är en liten aktör när det gäller världens föroreningar och utsläpp, men det betyder inte att vi inte kan göra en insats. Omsorg om miljön kräver personligt engagemang och en kontinuerlig vaksamhet i allt beslutfattande. I mitt uppdrag som Europaparlamentariker har jag möjlighet att påverka detta på en helt ny nivå. Arbetet för att motverka klimatförändringen måste fortsätta.
En minoritet måste alltid själv värna om sina rättigheter. Det gäller också finlandssvenskarna. Om vi tror att de svenska frågorna i Finland sköts av sig själva – ja då misstar vi oss grovt.
Att få gå i skola och dagis på svenska, att ha tillgång till svenskspråkigt undervisningsmaterial, att få vård på svenska, att kunna föra sin talan i domstol på svenska, att få tala svenska med skattemyndigheter och andra såsom FPA är otroligt viktigt, och tryggat i lag. Ändå krävs det ständigt en aktiv intressebevakning för att servicen på svenska skall fungera i praktiken. Under min tid som justitieminister i Katainens och Marins regeringar har jag tagit initiativ till och jobbat fram Finlands första nationalspråksstrategi. Många är de vinster vi i SFP har nått för svenskan i Finland.
Det finns ingen konflikt mellan stad och landsbygd. Bägge behöver varandra. Så är det i Finland men också i hela Europa. Vårt land skall hållas befolkat och det kan inte ligga i någons intresse att allt fler mänskor trängs i städerna. Kommunikationerna är viktiga överallt– inte bara kring de största städerna.
Finland har en viktig roll i det nordiska samarbetet och skall vara en aktiv aktör i EU. Går det ekonomiskt bra inom EU-området går det också bra för Finland.
Där man är med skall man göra sin röst hörd. På annat sätt kan man inte få gehör för sina åsikter. Finland skall jobba för att frågor av nationell karaktär skall avgöras nationellt.
Jag har jobbat aktivt såväl nationellt som på den internationella arenan för att bl.a stoppa människohandel och sexuellt utnyttjande av barn på nätet. Vi behöver fortsätta med det på bred front både inom EU och nationellt. Människohandel handlar om modernt slaveri, om förnekande och kränkning av mänskliga rättigheter. För en rättsstat som Finland är det viktigt att på alla plan var med i det internationella samarbetet för att bekämpa utnyttjandet av framförallt kvinnor och barn.