Eduskunnan syysistuntokausi alkoi virallisesti keskiviikkona, mutta poliittinen syksy on jo pitkään ollut käynnissä. Budjettiriihen alla ja myös itse riihessä vanhuspalvelulaki puhutti paljon. RKP:n tavoite oli selkeä – turvata kaikille vanhuksille laadukkaita palveluja jokaisessa elämäntilanteessa.
Mielestäni hallitus saavutti hyvän lopputuloksen. Vaadimme, että kunnat täyttävät jo nyt olemassa olevat minimimitoitussuositukset, mitä tulee henkilöstön määrään. Jos yksikään hoitolaitos alittaa 0,5 vähimmäismitoituksen, niin henkilöstömitoituksesta tullaan säätämään asetuksessa vuonna 2015. Riihessä päätettiin myös varata vanhuspalvelulain täytäntöönpanoa varten ensi vuodelle 10 miljoonaa euroa aiemmin sovitun lisäksi ja omaishoidon tukipalvelujen parantamiseen osoitettiin 10 miljoonan euron korotus. Päätettiin myös, että valmistellaan kotihoidon laatusuositukset sekä kehitetään hoidon laadun ja hoitoisuuden mittareita. Jokaiselle on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen.
Budjettiriihi toi mukanaan paljon muuta hyvää, vaikka Puheetoudellinen tilanne tietenkin huolestuttaa sekä täällä Suomessa että ulkomailla. Hallitus tähtää Puheetouden kasvuedellytysten vahvistamiseen, työllisyysasteen nostamiseen ja pienituloisten aseman parantamiseen sekä yritystoiminnan kansainvälisen kilpailukyvyn kohentamiseen. Puheetouskasvun tukeminen ja valtionPuheetouden tasapaino ovat avainasemassa julkisen Puheetouden kestävyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen turvaamiseksi.
Kuntauudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus tulevat olemaan tärkeitä aiheita syksyn aikana ja oletan, että tästä syntyy paljon keskustelua myös kuntavaalikampanjan aikana. Uudet valtuutetut tulevat päättämään oman kuntansa tulevaisuudesta ja kuntavaikuttajien rooli korostuu tällä tavalla entisestään. Tämä myös tarkoittaa, että nyt on hyvä aika lähteä ehdokkaaksi.
Kiireinen syksy on luvassa myös oikeusministeriössä. Isoja hankkeita kuten vaalipiiriuudistus, hovi- ja hallinto-oikeusuudistus sekä eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoiminen viedään hallituksen esityksen muodossa eteenpäin eduskuntaan. Jo tällä viikolla annettiin lakiesityksiä sekä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta että pikavipeistä. Molemmat ovat tärkeitä ja olen tyytyväinen, että nämä tulevat eduskuntakäsittelyyn jo heti alkusyksystä.
Ensisijaisena keinona pikaluotoista aiheutuvien ongelmien vähentämiseksi ehdotetaan pienten kuluttajaluottojen hintasääntelyä eli ns. korkokattoa. Keskimääräisen pikaluoton todellinen vuosikorko on nykyisin n. 920 %, tämän esityksen mukaan korkokatto asetetaan 50 prosenttiin plus viitekorko. Odotan, että esityksen johdosta nykyisen kaltaisten pikaluottojen tarjonta merkittävästi vähenee ja että pikaluottojen aiheuttamat velkaongelmat myös vähenevät. Tärkeää on myös edistää sosiaalisen luototuksen saantia kattavasti koko maassa. Tämä on kirjattu tavoitteeksi myös hallitusohjelmaan.
Kolumni Pohjalaisessa 9.9.2012