21.11.2024

Anna-Majas nyhetsbrev: Kommissionärshöranden, säkerhetsfrågor och Svenska dagen

7 Minutes

Hej!

Framför dig har du nu mitt andra nyhetsbrev som Europaparlamentariker. Under de gångna veckorna har det hunnit hända mycket såväl här i Bryssel som i världspolitiken i allmänhet.

Toinen uutiskirjeeni europarlamentaarikkona, ole hyvä!

USA:S PRESIDENTVAL

Nu blev det ju så att Donald Trump valdes till USA:s 47:e president. Jag hade hoppats på Kamala Harris som skulle ha blivit den första kvinnliga presidenten i landets historia. Men det amerikanska folket valde annorlunda, och det måste vi respektera. Nu är det viktigare än någonsin att EU hålls starkt, att vi tar än mer ansvar för vår egen säkerhet och att vi står orubbliga för våra grundvärden. Respekten för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatsprincipen.

 

NIINISTÖS RAPPORT – EN VÄCKARKLOCKA FÖR EU!

På tal om att ta ansvar för vår egen säkerhet. Vi lever i en kritisk tid och det är nödvändigt att vara beredd på alla tänkbara scenarier, också dem man anser osannolika. Jag hade nyligen glädjen att hålla ett anförande då president Sauli Niinistö för Europaparlamentet presenterade sin värdefulla rapport om att stärka EU:s beredskap. Rapporten visar att vi i Europa har mycket vi kan göra för att stärka våra samhällens förmåga att möta olika typer av kriser. Vi behöver agera nu.

Beredskap på bred front handlar om alla aktörers betydelse – från individen, företagen, lokala och civila aktörer – till försvarsmakten. Relevant information måste delas snabbare mellan medlemsländerna och EU. Totalförsvarstänket, att hela samhället ska vara förberett på olika typer av kriser, är viktigt. Det är klokt att vara beredd också på det osannolika, och det ska vi vara i EU. Finland har här varit en föregångare på många sätt, men också vi kan bli bättre. Jag noterade i veckan att man hos oss nu har publicerat nya anvisningar för befolkningen gällande beredskap för störnings- och krissituationer (https://www.suomi.fi/guider/beredskap). Det är bra.

Bild: Alain Roland / Europaparlamentet

KOMMISSIONÄRSHÖRANDEN

EU ska få en ny kommission, och därför har vi nu hållit så kallade kommissionärshöranden i Europaparlamentet. Under tre timmar långa utfrågningar har varje kommissionärskandidat fått presentera sina visioner samt svara på frågor från ledamöterna. För att bli godkänd krävs parlamentets stöd. Efter alla höranden röstar parlamentet om hela kommissionen, och om den godkänns kan det egentliga lagstiftningsarbetet börja.

Suomen komissaariehdokas Henna Virkkusen ehdotettuun salkkuun kuuluu vastuu teknologisesta suvereniteetista, turvallisuudesta ja demokratiasta. Hänestä ehdotetaan myös komission varapuheenjohtajaa, jolla on laaja koordinaatiovastuu muun muassa turvallisuuskysymyksissä. Viime viikolla osallistuin Euroopan parlamentin sisämarkkinavaliokunnan jäsenenä hänen kuulemiseensa, ja minulla oli myös ilo esittää hänelle kysymys puolustusteollisuuden vahvistamiseen liittyen. Henna pärjäsi kuulemisessaan mielestäni todella hyvin, ja hänestä tulee erinomainen varapuheenjohtaja ja komissaari.

1000 DAGAR AV KRIG I UKRAINA

Tisdagen den 19.11 markerade en smärtsam milstolpe – 1000 dagar av krig i Ukraina. Det har gått mer än två och ett halvt år sedan Rysslands brutala invasion började den 24 februari 2022, och landet har genomlevt ofattbara prövningar. Miljontals människor har tvingats fly, tusentals liv har gått förlorade och infrastrukturen har lidit enorma skador. Trots detta har Ukrainas folk visat en beundransvärd styrka och uthållighet, och deras kamp för frihet och suveränitet har väckt stark internationell solidaritet.

Denna viktiga dag höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en videohälsning till oss i Europaparlamentet. I sitt tal uppmanade han världen att fortsätta stå enad bakom Ukraina och uttryckte sin djupa tacksamhet för det stöd som landet fått från sina internationella allierade. Zelenskyj påminde om det stora lidandet som den ukrainska befolkningen har genomgått, men också om de framsteg som gjorts i kampen för frihet och demokrati.

Ukrainas krig är också på sitt sätt vårt, ja Europas, krig – för demokrati, frihet och självständighet. EU och Finland kommer att fortsätta stödja Ukraina så länge som det krävs.

 

BESÖK, TRÄFFAR OCH MINGEL

I tisdags samlade jag också mina nordiska Renew Europe-kollegor till en arbetslunch. Det nordiska samarbetet är av stor betydelse även på EU-nivå, och under lunchen diskuterade vi hur vi som Nordbor kan stärka vårt inflytande i EU. Vi tog upp viktiga frågor som säkerhetspolitik, klimatförändringen och situationen i Östersjön, och reflekterade över hur vi gemensamt kan arbeta för att driva exempelvis dessa frågor framåt på den europeiska arenan. Också skarven, vargen, skogen och nordiskt e-id var på tapeten.

Jag har även haft glädjen av att träffa en grupp gymnasiestuderande och lärare från Vasa gymnasium. De var faktiskt min första besöksgrupp i parlamentet. Det var roligt att få berätta om mitt arbete i Europaparlamentet och svara på de duktiga studerandes frågor. Det är inspirerande att se att ungdomar är engagerade i vad som sker på EU-nivå, och de ställde många bra och genomtänkta frågor. De unga är vår framtid, och det är vår uppgift att ge dem de bästa förutsättningarna för att forma den.

Vi firade även Svenska dagen den 6 november. På kontoret bjöd vi våra nordiska kollegor på kaffe, kanelbullar och Fazers Blå – det var en riktigt rolig dag. Jag passade också på att hålla en liten frågesport och testa de andra nordiska mepparna på deras kunskaper om finlandssvenskheten. De klarade riktigt bra. Visste du att vi är cirka 300 000 finlandssvenskar i Finland? Och att det faktiskt är Svenska folkpartiet som instiftat Svenska dagen?

 

Trevligt veckoslut! Mukavaa viikonloppua!

Anna-Maja

 

KONTAKT

E-post: anna-maja.henriksson@europarl.europa.eu

Instagram: @annamajah

Facebook: Anna-Maja Henriksson

X: @anna_maja

TikTok: @annamajahenriksson

www.anna-maja.fi