15.2.2025

Anna-Majas nyhetsbrev: Säkerhetspolitik, mindre byråkrati – och studerande på besök!

8 Minutes

Hej!

Här kommer årets första nyhetsbrev. De inledande veckorna av 2025 har präglats av turbulens i världspolitiken. Samtidigt har de för min egen del också medfört många viktiga framsteg och händelser i mitt arbete i Europaparlamentet. Läs vidare för att ta del av det senaste!

Tervetuloa lukemaan vuoden ensimmäistä uutiskirjettäni!

 

VART ÄR EUROPA OCH VÄRLDEN PÅ VÄG?

Det världspolitiska läget är, som vi alla känner av, mycket spänt. President Trumps senaste uttalanden och agerande gällande Ukraina väcker oro hos oss i Finland och Europa. Det är naturligtvis så att Ukraina och Europa ska sitta med vid borden där förhandlingar om Europas och Ukrainas framtid förs! EU måste tala med en gemensam röst.

Europa måste också ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och för sitt försvar. Och Ryssland ska betala för Ukrainas återuppbyggnad. Nu vore det dags för EU:s medlemsländer att äntligen fatta beslutet om att frigöra de frysta ryska tillgångarna till förmån för Ukraina.

Debattartikel tillsammans med liberala kollegor i Europaparlamentet om att frigöra de frysta ryska tillgångarna till förmån för Ukraina.

Maailmanpoliittinen tilanne huolestuttaa ymmärrettävästi monia. Tämä vuosi on jo tähän mennessä tarjonnut yllättäviä käänteitä, erityisesti Yhdysvaltain uudelleen valitun presidentin Donald Trumpin suunnasta. On täysin selvää, että Ukrainan ja Euroopan on oltava mukana, kun neuvotellaan Euroopan ja Ukrainan tulevaisuudesta.

Euroopan on myös vahvistettava puolustustaan ja turvallisuuttaan. Täällä Euroopan parlamentissa on tärkeää kertoa kollegoille muista maista Suomen rajasta Venäjän kanssa, joka on myös EU:n ulkoraja. Suomen itäraja on 1340 kilometriä pitkä, Sen vahvistaminen vahvistaa koko Euroopan turvallisuutta.

I torsdags deltog jag i Yles Politiikkaradio tillsammans med Katri Kulmuni och Mika Aaltola. Diskussion om Ukraina och säkerheten i Europa.

 

ETT MER KONKURRENSKRAFTIGT EU OCH ETT VIKTIGT RAPPORTÖRSUPPDRAG

Då stormakterna fortsätter att stärka sitt inflytande står det klart att EU inte har råd att stå vid sidan och se på. För att vara en relevant aktör på den globala arenan måste vi se till att vara både konkurrenskraftiga och strategiskt starka – en union som inte bara följer med, utan leder vägen.

Jag har själv nyligen tilldelats mitt första uppdrag som rapportör. Jag ska nu ta fram Europaparlamentets initiativbetänkande om förenkling och implementering av EU:s regler för den inre marknaden. Det är viktigt att våra företag inte kvävs av onödig byråkrati och att de har de bästa förutsättningarna för att växa, investera och skapa arbetsplatser. Arbetet med min rapport om detta har nu kommit igång på allvar. Denna vecka har vi haft plenum i Strasbourg, och även där talade jag om behovet av att minska på byråkratin.

Planering av rapporten tillsammans med mina medarbetare en  – sällsynt – solig morgon i Bryssel.

EU:n kilpailukyvyn vahvistamiseksi on tärkeää, etteivät yrityksemme tukehdu turhaan byrokratiaan, ja että niillä on parhaat edellytykset kasvaa, investoida ja luoda työpaikkoja. Siksi iloitsen siitä, että olen saanut kunnian laatia Euroopan parlamentin aloitemietinnön, joka koskee EU:n sisämarkkinasääntöjen yksinkertaistamista ja täytäntöönpanoa. Työni mietinnön laatimiseksi on lähtenyt hyvin käyntiin.

Kun puhumme lainsäädännön yksinkertaistamisesta, on kuitenkin tärkeää, ettei esimerkiksi ilmastotavoitteista peräännytä. Meidän on parannettava yritysten edellytykset saavuttaa nämä päämäärät.

 

EN HÖG UTBILDNINGSNIVÅ STÄRKER VÅR RESILIENS

Denna vecka höll jag också ett anförande i plenum om yrkesutbildningens viktiga roll. Den viktigaste resurs vi har är ju våra människor. Därför behöver vi se till att alla får en god utbildning. I dessa osäkra tider är en hög utbildningsnivå också otroligt viktigt för vår kristålighet, vår demokrati och jämställdheten. Samtidigt handlar det om att stärka EU:s konkurrenskraft. Våra företag har brist på arbetskraft, och vi behöver utbilda till arbete, inte arbetslöshet. Som tidigare undervisningsminister vet jag att samarbetet mellan företagen, yrkesutbildarna och regionerna här är oerhört viktigt.

Under sessionen i Strasbourg denna vecka höll jag anföranden om såväl yrkesutbildningen som EU:s konkurrenskraft.

Bild: Mathieu Cugnot / Europaparlamentet.

 

VICE ORDFÖRANDE FÖR INTERGRUPPEN OM SPRÅKMINORITETER

Det är med glädje som jag också kan berätta att jag har blivit vald till vice ordförande för Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för etablerade minoriteter, nationella gemenskaper och språk. Jag ser fram emot att få främja frågor som rör språkliga och nationella minoriteter. Vi sammanträdde också denna vecka i Strasbourg. Då hade jag glädjen att berätta om Finlands tvåspråkighet och om hur det är att vara svenskspråkig i Finland och vilka utmaningar det finns, samt om samerna. Arbetet har nu kommit väl igång.

Här tillsammans med intergruppens ordförande, rumänska Loránt Vincze (EPP), och det övriga presidiet. Bild: Alexis Haulot / Europaparlamentet.

 

GIVANDE VECKA I ESBO OCH HELSINGFORS – OCH STUDERANDE PÅ BESÖK I BRYSSEL!

Förra veckan besökte jag Helsingfors och Esbo. Jag deltog i Svenska riksdagsgruppens midvintermöte i Esbo. Vi träffade Esbo stadsledning och besökte företaget ICEYE som jobbar med rymdteknik. Själv besökte jag också försvarskoncernen Patria och diskuterade bland annat hur vi kan stärka EU:s inre försvarsmarknad. Mycket givande besök.

Det var också mycket roligt att träffa diskutera med Helsingforsbor på mitt välbesökta after work-evenemang med temat ”Vart är Europa på väg?” i Helsingfors, och att träffa Esbobor på SFP:s publiktillfälle i Esbo. Tack till er alla som kom!

Jag har även själv haft glädjen att få besök till Europaparlamentet av Jakobstads gymnasium. Det var speciellt roligt att få besök från min egen hemstad och gymnasiet från vilket jag själv tagit studenten år 1982. Det är alltid trevligt att se bekanta ansikten och svara på duktiga ungdomars frågor.

Studerande från Jakobstads gymnasium på besök i Europaparlamentet.

 

AVLUTNINGSVIS

Nästa vecka börjar åländska Amanda Fagerström som min nya praktikant. Hon efterträder Ida Zinne som varit min första praktikant i Europaparlamentet. Praktikanten är en viktig resurs i mitt team, som får jobba med många olika helheter. Praktikplatsen vid SFP:s Brysselkontor ger en otroligt bra möjlighet för finlandssvenska unga att skaffa internationell erfarenhet.

Många bollar i luften samtidigt, och så ska det också vara. Ifall du vill hänga med i svängarna rekommenderar jag att också lyssna på min podcast Bakom kulisserna, där jag berättar mer om arbetet i Bryssel och Europaparlamentet. Senaste avsnitt gästades av min goda kollega Karin Karlsbro, som är svenska Liberalernas Europaparlamentariker.

Jag önskar dig ett trevligt veckoslut!

Toivotan sinulle mukavaa viikonloppua!

KONTAKT

E-post: anna-maja.henriksson@europarl.europa.eu

Instagram: @annamajah

Facebook: Anna-Maja Henriksson

X: @anna_maja

TikTok: @annamajahenriksson

www.anna-maja.fi