Pohajalainen: Uusi hallitus aloitti työnsä

16.06.2019 klo 16:00
Nyt tuntuu melkein siltä, kuin olisin tullut kotiin. Näin ajattelin, kun neljän vuoden tauon jälkeen astuin uudelleen oikeusministerinä sisään oikeusministeriöön.

Suomeen on saatu uusi hallitus ja minut on nimetty sen oikeusministeriksi. Tästä olen äärimmäisen iloinen ja kiitollinen.

Hallitusneuvotteluita käytiin 27 päivän ajan Säätytalolla, viiden puolueen kesken. Politiikka on joukkuepeliä ja hallituksen muodostaminen on myös tätä mitä suurimassa määrin.

Onnistuneen joukkuepelin ansiosta, meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma, jonka avulla meillä on erinomaiset mahdollisuudet viedä Suomea eteenpäin. Uusi hallitus on sitoutunut siihen, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin ja työllisten määrä vahvistuu vähintään vuoden 2023 mennessä. Tämä on kunnianhimoinen, mutta täysin välttämätön tavoite. Hyvinvointia on ensin työn kautta luotava ennen kuin sitä voidaan jakaa. Tämän me tiedämme ja osaamme hyvin Pohjanmaalla. Jos työllisyysaste olisi kaikkialla Suomessa yhtä korkea, kuin meillä olisi tavoite jo saavutettu.  Me olemme Pohjanmaalla aina olleet kansainvälisesti suuntautuneita ja yrittäjähenki on vahva.

 

Siksi olen tyytyväinen, että hallitusohjelma sisältää monia toimenpiteitä yrittäjyyden helpottamiseksi. Esimerkkeinä voidaan mainita paikallisen sopimisen edistäminen, yrittäjyysstrategian valmistelu ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen. Hallitusneuvotteluiden alla ja aikana julkisuudessa käytiin paljon keskustelua uuden hallituksen verolinjauksista. Siksi on nyt hyvä myös todeta ääneen, että yrittämisen verotusta ei koroteta. Samalla pieni- ja keskituloisten tuloverotusta kevennetään.

 

Hallitusohjelmassa on todella paljon hyviä asioita, joista voisi kirjoittaa. Tässä yhteydessä haluan mainita, että hallitusohjelma sisältää merkittäviä panostuksia varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja ryhmäkokoja pienennetään. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen tehdään tärkeitä lisäpanostuksia. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen perusrahoitusta vahvistetaan.

 

Kun puhutaan uudesta hallitusohjelmasta ja Pohjanmaasta, niin yhtä asiaa ei tietenkään voi olla mainitsematta. Vaasan keskussairaala. Miten olemmekaan yhdessä kamppailleet ja uurastaneet, jokaisella tasolla, kunnissa, täällä Pohjanmaalla, eduskunnassa ja eduskunnan valiokunnissa. Ja en koskaan tule unohtamaan, kun tuhannet ihmiset osoittivat mieltä Vaasan torilla. Meidän yhteinen pitkäjänteinen työmme on tuottanut tulosta. Periksi ei pidä antaa ja me emme antaneet! Lopputuloksen näemme nyt. Hallitusohjelmassa todetaan, että ” Muutetaan Vaasan keskussairaala laajan päivystyksen sairaalaksi”. Voimme syystäkin olla nyt tyytyväisiä.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille Pohjalaisen lukijoille oikein mukavaa juhannusta ja kesää. Toivon, että teillä kaikilla olisi mahdollisuus levätä ja rentoutua läheistenne seurassa. Hyvää kesää! Syksyllä jatkan kirjoittamista tällä palstalla politiikan kierteistä.

Bloggen
Eduskunta SFP RKP