Kalenteri

 

Pohjalainen: Tulevaisuudenuskoa luova budjetti

05.10.2019 klo 09:15
Politiikan syksy on alkanut vauhdikkaasti. Muutama viikko sitten käytiin Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi. Lopputuloksena oli talousarvioesitys, joka ensi viikolla siirtyy eduskunnan käsittelyyn.

Budjettineuvottelut ovat siksi tärkeät, että konkreettiset parannustoimet ovat usein juuri rahasta riippuvaisia. Siksi ei ole yhdentekevää, kuka istuu näissä neuvottelupöydissä. Harva asia tapahtuu itsestään vaan niiden taustalla on pitkäjänteistä vaikuttamistyötä, tapaamisia ja neuvotteluja. Juuri tämän takia olen erityisen tyytyväinen ensi vuoden budjettiin. Merkittävät panostukset esimerkiksi koulutukseen, koko opintopolkuun, työllisyyden parantamiseen, yrittäjyyteen, oikeudenhoitoon, mielenterveystyön kehittämiseen ja vanhusasianvaltuutetun tehtävän perustamiseen ovat olleet RKP:n tavoitteita pitkään ja nyt ne ovat toteutumassa.

Erityisen iloinen olen siitä, että Pohjanmaan näkökulmasta budjetti on erittäin positiivinen. Se luo tulevaisuudenuskoa. Vaasan keskussairaala saa laajan päivystyksen ja rahat siihen on myös turvattu. Liikenneyhteyksien toimivuus on monelle yritykselle ratkaisevassa roolissa. Olemme RKP:ssä pitkään tehneet töitä sen eteen, että valtatie kahdeksalle rakennettaisiin enemmän ohituskaistoja ja että tien turvallisuutta parannettaisiin. Tämä työ on tuottanut tulosta. Ensi vuonna on vihdoin vuorossa valtatie kahdeksan osuus välillä Mustasaari-Vöyri. Budjetissa on varattu rahaa myös junayhteyden nopeuttamiseksi välillä Vaasa-Seinäjoki. Valtatie 8:n ja junayhteyksien merkitys koko Pohjanmaalle on valtava ja nämä panostukset ovat erittäin tärkeitä.

Hallituksen keskeisin tavoite on 75 % asteen työllisyysaste. Enemmän ihmisiä töissä merkitsee enemmän verotuloja hyvinvointiyhteiskuntamme kehittämiseen. Pohjanmaa on Suomessa esimerkillinen alue monellakin tavalla, esimerkiksi työllisyyden ja yrittäjyyden näkökulmasta. Jos koko maassamme olisi yhtä korkea työllisyysaste kuin meillä Pohjanmaalla, olisi meillä Suomessa huomattavasti vähemmän haasteita. Budjettineuvotteluissa sovimme monesta yrittäjyyttä edistävästä toimenpiteestä. Pohjanmaalla on pulaa osaajista. Sen takia on hyvä, että hallitus tulee panostamaan siihen, että yrityksillä on tulevaisuudessa helpompaa rekrytoida ulkomaalaista työvoimaa. Lisäksi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tulee olla helpompaa ja paikallista sopimista tulee edistää. Hallitus laatii myös yrittäjästrategian.

Kaikkien näiden hyvien uutisten keskellä saimme viime viikolla kylmän muistutuksen siitä, että töitä on edelleen tehtävänä. Kuopiossa tapahtunut väkivallanteko on järkyttänyt minua ja meitä kaikkia koko Suomessa. Tällaista ei saisi tapahtua. Miksi tämä tapahtui, siihen emme ehkä koskaan saa vastausta. Kiitos poliisille ja pelastushenkilökunnalle, jotka ovat toimineet tilanteessa esimerkillisesti. Uskon, että tarvitsemme monipuolisen paletin eri toimenpiteitä. Tarvitsemme muun muassa panostuksia mielenterveyden edistämiseen, nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja kiusaamisen vastaiseen työhön.

Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja

 

Bloggen
Eduskunta SFP RKP