Ilkka-Pohjalainen: Eteenpäin koronasumussa!

04.10.2020 klo 08:25
Koronapandemia jatkaa maailman tasapainon horjuttamista. Tapausten määrä on taas kasvussa niin Euroopassa kuin Suomessakin. Se on tietysti huolestuttavaa, mutta moni asia on nyt kuitenkin toisin kuin keväällä.

Koronavirukseen liittyvä tutkimus on koko ajan edennyt. Kun ensimmäinen turvallinen rokote saapuu markkinoille, huokaisee koko maailma helpotuksesta. Suomessa testaamiseen, jäljittämiseen, eristämiseen ja hoitamiseen perustuva hybridistrategiamme on toiminut tähän asti suhteellisen hyvin.

 

Koronavilkkusovelluksen avulla voi jokainen nopeammin saada tietää mahdollisen tartunnan riskistä. Siitä huolimatta jokaisen meistä on edelleen kannettava oma vastuumme. Nyt on edelleen syytä pitää etäisyyttä, huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kasvomaskia sellaisissa paikoissa, joissa riittävien etäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista. Suomalaiset tekivät keväällä valtavan työn. Samaa ”talkoohenkeä” tarvitaan nyt. 

 

Elämme keskellä koronasumua, jossa kenelläkään ei ole tietoa tulevaisuudesta. Siksi me hallituksessa otamme varman päälle ja varaamme huomattavasti varoja koronaviruksen torjuntaan. Haluamme varmistaa, että kaikki saavat tarvitsemaansa hoitoa samalla, kun koronatestaukseen ja rokotteelle on varattava riittävästi rahaa. Myös kunnat ja sairaanhoitopiirit saavat nyt huomattavaa lisätukea. Lisäksi panostamme yhteensä 450 miljoonaa euroa muun muassa koronan takia lykkääntyneiden leikkausten ja hammashoidon hoitovelan purkamiseen. Tämä on hyvin tärkeää suomalaiselle kansanterveydelle.

 

Toinen tärkeä osa terveydenhoitoa on potilasturvallisuus. Viime vuosina minä ja RKP olemme tehneet hartiavoimin töitä potilasturvallisuuden eteen niin hallituksessa kuin oppositiossakin. Kun me ministerikollegani Krista Kiurun kanssa maaliskuun alussa vierailimme Vaasan keskussairaalassa juhlistamassa Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä, toimme mukanamme tiedon siitä, että seuraava askel on myöntää keskussairaalalle osaamiskeskus potilasturvallisuuden kehittämistä varten. Nyt se toteutuu. Vaasan sairaanhoitopiirin potilasturvallisuus on pitkään ollut maan parhaimmistoa, ja sen eteen on tehty määrätietoisesti töitä. Tällä viikolla potilasturvallisuusyhdistys palkitsi meitä, jotka olemme tämän asian eteen tehneet paljon töitä. Tapahtuma Ritarihuoneella, jossa sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen ja yhdistyksen puheenjohtaja Auvo Rauhala ojensivat ansiomerkit meille, tulee jäämään ikuisesti mieleeni.

 

Potilasturvallisuus on yhä tärkeämpää, eikä sitä saa myöskään unohtaa suuressa sote-uudistuksessa. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on edessä suuria rakenneuudistuksia, ja meillä on paljon tekemistä, ennen kuin kaikki palapelin palat loksahtavat paikalleen. Tässä Vaasan sairaanhoitopiiri on eturintamassa, ja Pohjanmaan hyvinvointialueen eteen on tehty hyvää työtä.

 

Riittävä rahoitus kaikille maakunnille on myös keskeinen osa potilasturvallisuutta. Minulle ja RKP:lle on täysin selvää, ettemme voi hyväksyä lausuntokierroksella ollutta soten rahoitusmallia. Se tarkoittaisi käytännössä huomattavia leikkauksia Pohjanmaalla, jossa olemme panostaneet terveydenhuoltoon. Sote-uudistuksen on sen sijaan turvattava ihmisten pääsy hoitoon ja hoivaan. Hallituksen on vielä käytävä syvällinen keskustelu soten rahoitusmallista, jotta se koetaan oikeudenmukaiseksi.

 

Anna-Maja Henriksson

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja

 

Bloggen
Eduskunta SFP RKP