Ilkka-Pohjalainen: Valta vaihtui Valkoisessa talossa

24.01.2021 klo 08:50
Valta on vaihtunut Valkoisessa talossa. Presidentti Biden ja varapresidentti Kamala Harris vannoivat valansa keskiviikkona tarkkaan vartioidussa Washington DC:ssä. Paikalle oli järjestetty kymmeniä tuhansia kansalliskaartin jäseniä varmistamaan, että kaikki sujui päivän aikana hyvin.

Loppiaisena Washington DC:tä ja Yhdysvaltoja järkyttivät mielenosoittajat, jotka valtasivat kongressin rakennuksen Capitol Hillillä. Tämä oli vakava hyökkäys amerikkalaista demokratiaa kohtaan, ja se jätti myös syvän haavan väistyvän presidentin Donald Trumpin perintöön.

Trump päätti myös ensimmäisenä presidenttinä 152 vuoteen olla osallistumatta vallanvaihtumistilaisuuteen ja jätti Washingtonin aikaisin keskiviikkona ennen Joe Bidenin virkavalan vannomista. Samalla amerikkalainen konstituutio osoitti toimivansa, vaikka presidentti Trump kaikin keinoin yritti estää vaalituloksen vahvistamisen.

Ensimmäisessä puheessaan Yhdysvaltain presidenttinä Joe Biden puhui muun muassa yhtenäisen amerikkalaisen kansan tärkeydestä. Hän lupasi koko sydämestään tehdä töitä kaikkien amerikkalaisten puolesta, riippumatta siitä onko joku äänestänyt häntä vai ei.

Valkoisen talon arvomaailma muuttuu huomattavasti. Biden korosti muun muassa ilmastonmuutoksen, rasismin ja disinformaation ehkäisyn tärkeyttä. On myös todella innostavaa, että Yhdysvallat nyt on saanut ensimmäisen naispuolisen varapresidenttinsä. Kamala Harrisin valinta oli historiallinen, ja uskon, että hänellä voi olla keskeinen rooli presidentti Bidenin hallinnossa.

On selvää, että presidentti Bidenilla on valtava työnsarka edessään. Kansan yhdistäminen ja Yhdysvaltojen instituutioiden luottamuksen palauttaminen samalla, kun taistelu disinformaatiota ja salaliittoteorioita vastaan käy kovana, tulee olemaan jättiläismäinen urakka.

Biden on kuitenkin jo virkakautensa ensimmäisten päivien aikana selkeästi osoittanut haluavansa hoitaa koronatilanteen ja olla koko USA:n presidentti. Jo ensimmäisenä päivänään hän teki monta tärkeää päätöstä. On ilahduttavaa, että Yhdysvallat nyt palaa Maailman terveysjärjestön jäseneksi sekä Pariisin ilmastosopimuksen piiriin. Suomen, EU:n ja Yhdysvaltojen väliset suhteet rakentuvat yhteisille arvoille. Hyvien suhteiden ylläpito ja vahvistaminen on meille tärkeää.

Vakaus Yhdysvalloissa on tärkeää koko planeetallemme. Tuntuu taas hieman helpommalta hengittää, kun maailmaa ei johdeta Twitteristä!

 

Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja

 

Bloggen
Eduskunta SFP RKP