Henriksson: Saamelaisten totuus- ja sovintokomission tärkeä työ voi alkaa

28.10.2021 klo 10:43
Hallitus on tänään asettanut Saamelaisten totuus- ja sovintokomission. Riippumattoman ja itsenäisen komission tehtävänä on tunnistaa ja arvioida saamelaisten syrjintää ja oikeudenloukkauksia, esimerkiksi valtion sulauttamispolitiikkaa.

– Iloitsen sitä, että olemme tänään ottaneet tämän suuren askeleen saamelaisten oikeuksien edistämisessä maassamme. RKP on jo pitkään tehnyt työtä saamelaisten oikeuksien eteen ja olen iloinen siitä, että näemme nyt tuloksia, RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo. 

– Totuuskomission tehtävä on tärkeä ei ainoastaan menneisyyden loukkausten selvittämisessä, vaan myös selvittääkseen, miten tämä kaikki vaikuttaa saamelaisiin tänä päivänä, Henriksson jatkaa.

Totuus- ja sovintokomissiossa on viisi jäsentä. Saamelaiskäräjiä edustaa väitöskirjatutkija, oikeustieteiden kandidaatti Heikki J. Hyvärinen ja filosofian maisteri Miina Seurujärvi. Kolttien kyläkokousta edustaa Irja Jefremoff. Arkkipiispa emeritus, teologian tohtori Kari Mäkinen ja työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori Hannele Pokka edustavat valtiota. 

Vastaavaa työtä tehdään myös Norjassa ja Ruotsissa eri muodoissa. 

Lue lisää: https://vnk.fi/-/saamelaisten-totuus-ja-sovintokomissio-aloittaa-tyonsa-suomessa?languageId=fi_FI

Bloggen
Eduskunta SFP RKP