Pohjanmaalla on maailmanluokan tietoa ja taitoa.

18.06.2011 klo 13:17
Veneveistämö Baltic Yachts Pietarsaaren seudulta on noussut otsikoihin ympäri maailmaa, uuden Panamax-purjeveneen johdosta.

Veneveistämö Baltic Yachts Pietarsaaren seudulta on noussut otsikoihin ympäri maailmaa, uuden Panamax-purjeveneen johdosta. Miksi ihmeessä ? Siksi , että kysymyksessä on kaikkien aikojen suurin hiilikuidusta/komposiittista rakennettu purjelaiva.

Olen käynyt Balticin veneveistämöllä useamman kerran Panamax-purjeveneen rakennusaikana, ja voin vakuuttaa, että olen ollut hyvin otettu.  Koko hanke on ollut aivan käsittämätön. Siinä on yhdistynyt parasta tietotaitoa monelta eri alalta, projektin johtamisesta, suunnittelusta, tekniikasta ja sisustuksesta lähtien itse laivan rungon rakentamiseen ja valmistamiseen. Tällaiseen projektiin, ei tarvita vain yhden sortin osaamista. Siinä kohtaavat monen eri alan parasta osaamista ja tieto- taitoa. Ja kaiken takana on ihminen. Yksilö, joka on oman alansa kärkiasiantuntija ja osaaja.

On aivan selvää, että Panamax-kaltaista hanketta ei synny itsestään tyhjästä. Pohjanmaan ja Pietarsaaren Seudun pitkät veneveistämö - traditiot ovat tietysti vahvasti myötävaikuttaneet projektin syntymiseen. Mutta vahva osatekijä on myös ollut yrityksen johdon luja usko itseensä ja työntekijöidensä osaamiseen, sekä kyky verkostoitua ja tehdä työtä globaalist i . Se tietotaito mi k ä ei itsellä ole, on pystytty hankkimaan ulkomailta.

Hanke on työllistänyt yli sata ihmistä monen vuoden aikana. Sen lisäksi se antaa nyt seudulle, Pohjanmaalle ja koko Suomelle näkyvyyttä ympäri maailmaa. Viesti siitä, että Suomessa ja Pohjanmaalla osataan tehdä maailmanluokan purjeveneitä , leviää. Toki se on tiedetty aikaisemminkin ja Nautorin Swan on omalta osaltaan saanut maineen purjeveneiden Ferrarina. Mutta Panamax-hanke vahvistaa nyt tätä kuvaa ja viestittää edelleen, että Suomessa ja Pohjanmaalla asuu laatu ja osaaminen. Saamme olla ylpeitä siitä.

Kun tällainen hanke onnistuu, sen kokonaisarvo yhteiskunnalle on moninkertainen. Koko yhteiskunta hyötyy siitä, myös muut yritykset. Luotettavuus, osaaminen ja yrittäminen ovat koko Pohjanmaan yhteinen käyntikortti maailmalla. Siitä syntyy Suomi-brändi. Koulutukseen, kieltenopiskeluun ja uusien innovaatioiden tukemiseen kannattaa siksi panostaa tästäkin eteenpäin. Ja aina kannattaa hyödyntää vahvoja traditioita.

Anna-Maja Henriksson

Kansanedustaja

RKP