Kultajuhlat herättivät ajattelemaan

22.05.2011 klo 13:22
Viime viikolla Suomen Leijonat voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa kuuteentoista vuoteen. Joukkueesta, jossa ei ollut montakaan NHL-nimeä, valmentaja Jukka Jalonen onnistui tekemään voittajatiimin, joka kasvoi ottelusta otteluun.
Viime viikolla Suomen Leijonat voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa kuuteentoista vuoteen. Joukkueesta, jossa ei ollut montakaan NHL-nimeä, valmentaja Jukka Jalonen onnistui tekemään voittajatiimin, joka kasvoi ottelusta otteluun. Leijonat eivät ainoastaan onnistuneet nousemaan tappiotilanteista voittoihin, vaan myös voittamaan raakkaan naapurimme Ruotsin unelmafinaalissa. Olen erittäin ylpeä Leijonistamme ja toivon, että MM-kullalla on myönteisiä vaikutuksia jääkiekon junioritoimintaan, mutta myös muuhun urheilutoimintaan maassamme. On aivan selvä, että tämä huikea saavutus luo onnistumisen tunteen myös laajemmin suomalaisessa yhteiskunnassa ja korottaa itseluottamustamme. Leijonat ovat näyttäneet, että myös pienestä maasta voi tulla maailmaluokan pelaajia.Kun sankarimme saapuivat Suomeen päivä finaalin jälkeen, Helsingin kauppatorilla heitä vastassa olivat ihmismassat. Minäkin olin hetken paikalla, 100 000 muun fanin joukossa. Monet suomalaiset seurasivat tapahtumaa kotisohviltaan, TV:n välityksellä. Oli fantastinen näky nähdä niin paljon leijuvia siniristilippuja. Vähemmän fantastista oli nähdä, kuinka moni sekä nuorempi että vähän vanhempikin suomalainen oli umpihumalassa. Keneltäkään ei myöskään jäänyt huomaamatta, että joukkueessakin oli selvästi ylivirkistäytyneitä pelaajia. Vaikka on saavuttanut MM-kultaa ja juhlintaan on aihetta, pitäisi myös aina muistaa, että huippu-urheilija on aina esimerkki lapsille ja nuorille.

Urheilu on hieno asia ja sen tehtäviin kuuluu myös sosiaalinen kasvatus. Urheilun avulla monet nuoret löytävät ympäristön, jossa he voivat tuntea itsensä tervetulleiksi ja tärkeiksi ja jossa voivat kokea onnistumisen ilon. Yhdistämme usein urheilun myös terveellisiin elämäntapoihin. Tähän ei kuulu sellainen alkoholin kulutus, jonka maanantaina näimme.

Kuten kaikki tietävät, alkoholi on yksi suurimmista kansanterveysongelmistamme. THL:n laskelmien mukaan alkoholi maksaa yhteiskunnalle noin miljardi euroa vuodessa suoranaisina kuluina. Se on erittäin paljon rahaa. Tämän lisäksi alkoholin aiheuttamat epäsuorat kustannukset ovat vielä suurempia. Näihin kuuluu esimerkiksi alkoholin käytöstä johtuvat sairaslomat.

On ilmiselvää, että tarvitsemme asennemuutoksen, mitä tulee alkoholin käyttöön yhteiskunnassamme. Näkemykseni on myös, että meidän tulisi tehdä kaikkemme, jotta lapset ja nuoret eivät joutuisi kohtaamaan mainontaa, joka idealisoi alkoholin käyttöä ja sen vaikutuksia ihmisiin. Siksi minä kuulun heihin, jotka haluavat, että nk. alkoholin mielikuvamainonta kiellettäisiin ja että alkoholimainonta rajoitettaisiin tuotetietomainontaan.

Toivonkin, että eduskunta ja tuleva hallitus tarttuvat tähän ongelmaan, ja että voisimme pikkuhiljaa luoda uusia tapoja juhlia, kun juhlimisen aika on. Olen vakuuttunut siitä, että saamme myös tulevaisuudessa nauttia siitä uskomattomasta jääkiekosta, jota saimme nähdä näiden MM-kisojen aikana. Kiitos Leijonat, Antero Mertaranta ja Kaj Kunnas.

Anna-Maja Henriksson

Jääkiekkofani ja RKP:n kansanedustaja