Haasteellinen aika tulossa!

21.12.2008 klo 13:56
Eduskunta on saanut ensi vuoden talousarvion valmiiksi. Talousarvio sisältää paljon hyviä asioita, ja aikaisempia epäkohtia tulee nyt myös korjatuksi.
Eduskunta on saanut ensi vuoden talousarvion valmiiksi. Talousarvio sisältää paljon hyviä asioita, ja aikaisempia epäkohtia tulee nyt myös korjatuksi. Esimerkkinä voin mainita, että vuoden 2009 alusta minimiäitiys-, isyys-, ja vanhempainvapaaraha nostetaan nyt samalle tasolle kuin työmarkkinatuki. Talouden taantuma on kuitenkin edessä, ja voimme ilman suurempia ennustajankykyjä todeta, että ensi vuodesta tulee haasteellinen.

Sen takia tarvitsemme elvyttäviä toimenpiteitä, jotta työllisyystilanne pysyisi kohtuullisella tasolla. Lomautusuhka on jo tänä päivänä monelle työntekijälle realiteetti. Tilanne hankaloituu juuri siksi, että nyt on kysymys globaalitalouden taantumasta. Suomelle vienti on erittäin tärkeä, ja tietenkin meidän vientivetoinen teollisuus kärsii, kun markkinat eivät vedä samassa mittakaavassa, johon olemme tottuneet. Hallitus haluaakin panostaa vienninedistämistoimenpiteisiin. Budjettiin sisältyvä kansainvälistymisavustusten korottaminen yritysten yhteishankkeisiin on omiaan juuri edistämään erilaisten vienninedistämistoimien toteuttamista.

Valtion tuleekin elvyttää erilaisilla toimenpiteillä, mm asuntotuotantoa tukemalla ja erilaisilla infrahankkeilla. Myös kuntien pitäisi osallistua elvytystalkoisiin. Homekoulut ja rapistuneet julkiset rakennukset olisi nyt syytä laittaa kuntoon eri puolella maatamme.

Mutta myös kotitaloudet voivat osallistua aktiivisesti talkoisiin. Siihen antaa nyt korotettu kotitalousvähennys oivan mahdollisuuden. Henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siihen, että kotitalousvähennys nousee vuoden 2009 alusta 3000 euroon, jokaista verovelvollista kohtaan. Kotitalousvähennyksen käyttöala laajenee ensi vuodesta myös tietotekniikkapalveluihin. Vähennystä voi edelleen käyttää hoiva- ja kotitalouspalveluihin sekä remontteihin. Julkisuudessa on esitetty huolia siitä, että vähennystä saa myös, kun vanha öljypannu vaihdetaan uuteen. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että ihmiset tänä päivänä ajattelevat ekologisesti, ja jos öljypannu on aikansa palvellut, niin mitä todennäköisimmin siirrytään energiatehokkaasempaan ja ilmastoystävällisempään lämmitysvaihtoehtoon kuten esimerkiksi maalämpöön tai pelletteihin.

Kotitalousvähennyksen täysimääräiseksi hyödyntämiseksi tarvitaan kuitenkin neuvontaa eri energiavaihtoehdoista. Eduskunnan päätösten ansiosta siihenkin löytyy nyt ensi vuoden budjetissa varoja.

Näin joulun alla voikin olla paikallaan todeta, että jos kaikki jättäisimme jonkun jouluvalon sytyttämättä, niin siinä olisi jo ilmastollemme hyvä joululahja. Kynttilän sytyttäminen toimii aivan erinomaisena vaihtoehtona. Toivotan kaikille lukijoille oikein rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.

Anna-Maja Henriksson