Lehdistötiedote 7.8.2008

07.08.2008 klo 16:13
Anna-Maja Henriksson: Adoption odotusajat kohtuuttoman pitkiä!
Anna-Maja Henriksson: Adoption odotusajat kohtuuttoman pitkiä!

– Onko hallitus tietoinen siitä, että adoption odotusajat ovat kohtuuttoman pitkiä ja mitä hallitus aikoo tehdä joustavamman ja nopeamman järjestelmän aikaansaamiseksi ja lisätäkseen yhteyksiä maihin, joista voidaan adoptoida, kysyy kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) kirjallisessa kysymyksessään.

Monet kärsivät tahattomasta lapsettomuudesta. Henrikssonin mielestä adoption tulisi sen vuoksi olla hyvänä vaihtoehtona biologisen lapsen saamiseen. Adoptioprosessi on kuitenkin sinänsä valitettavasti monissa tapauksissa suuri rasite henkilöille, jotka haluavat adoptiolapsen. Näin sen vuoksi, että adoptiosta on tullut yhä pidempi prosessi, joka saattaa venyä useiden vuosien mittaiseksi.

– Adoptioon tarvittavan kotiselvityksen aloittaminen saattaa, kotikunnan resursseista riippuen, kestää yli vuoden. Itse kotiselvitysvaihe kestää myös vähintään puoli vuotta. Tämän jälkeen adoptio etenee Suomen kansainvälisten lapseksiottamisasioiden lautakuntaan, jossa prosessi kestää myös useita kuukausia, sanoo Henriksson. Tällä hetkellä odotusaika lienee seitsemän kuukautta, hän jatkaa. Riippuen siitä, mistä maasta lapsi adoptoidaan, myös adoption tässä vaiheessa voi joutua odottamaan vuosikausia.

– Kaikkiaan kyse on siis hyvin pitkästä ja rasittavasta odotuksesta adoptiolasta haluaville vanhemmille. Näiden odotusaikojen takia ja adoptioon kohdistuvan kiinnostuksen vuoksi, tulisi myös lisätä yhteyksiä sellaisiin maihin, joista suomalaiset vanhem-mat voivat adoptoida lapsen, painottaa Henriksson.