Tutustuminen Kiinaan avartaa

26.05.2013 klo 09:21
Terveisiä Shanghaista, jossa juuri olen päättämässä viikon pituisen virallisen vierailun Kiinaan. Alkuviikosta delegaatiomme kävi Pekingissä. Siellä yhdessä kollegani, Kiinan oikeusministerin Wy Aiyingin kanssa allekirjoitimme uuden nelivuotisen yhteistyösopimuksen oikeusministeriöidemme välillä.
Terveisiä Shanghaista, jossa juuri olen päättämässä viikon pituisen virallisen vierailun Kiinaan. Alkuviikosta delegaatiomme kävi Pekingissä. Siellä yhdessä kollegani, Kiinan oikeusministerin Wy Aiyingin kanssa allekirjoitimme uuden nelivuotisen yhteistyösopimuksen oikeusministeriöidemme välillä.

Peking on mullistava kokemus. Miljardikansan pääkaupunki, jossa asuu yli 13 miljoonaa ihmistä. Kommunistisen puolueen ja hallitusvallan keskus monituhatvuotisen kulttuurin keskellä. Valtava pilvenpiirtäjien työmaa, jossa jatkuvasti kamppaillaan huonon ilmanlaadun kanssa.

Pekingistä jatkoimme matkaa Jiangsun maakuntaan ja sen pääkaupunkiin Nanjingiin. Olin jotenkin kuvitellut, että tulisimme maaseudulle, mutta Nanjing olikin 8 miljoonan asukkaan metropoli ja entinen keisarivallan pääkaupunki. Viimeistään nyt tunsin, että Kiinassa kaikki on suurta.

Nanjingissa sain yhdessä Kiinan varaoikeusministerin kanssa avata maittemme välisen seminaarin yhdyskuntaseuraamuksista. Olemme jo pitkään ja monen eri Kiinan maakunnan kanssa tehneet yhteistyötä juuri rikosseuraamusalalla. Iloksemme Kiinassa onkin suunnitteilla laajentaa yhdyskuntaseuraamusjärjestelmää koskemaan koko maata.

Ohjelmaan kuului myös tutustuminen naisvankilaan. Kokemus herätti meissä vähintään yhtä monta kysymystä kuin saimme vastauksia. Harva vankila Suomessa on yhtä moderni kuin meille esitetty. Osittain minulle välittyi kuitenkin tunnelma, että olisimme näytelmän keskellä ja meille välitetty kuva olisi kulissi kaukana todellisen vangin arjesta.

Oikeudellinen yhteistyömme perustuu ajatukseen, että dialogin kautta pystymme tukemaan oikeusvaltioajattelun kehitystä Kiinassa. Yhteistyömme on pääosin keskittynyt kriminaalipolitiikkaan ja rikosseuraamusalaan. Tulevina vuosina keskitymme myös asianajajien riippumattomuuteen ja heidän mahdollisuuksiinsa puolustaa asiakkaitaan.

Olemme hyvin tietoisia siitä, että käytännönläheisellä yhteistyöllämme emme juuri pysty vaikuttamaan Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ainakaan poliittisella tasolla, mutta olemme kokeneet, että vaihtamalla ajatuksia ja vertailemalla kokemuksia olemme kuitenkin pystyneet kylvämään muutaman siemenen oikeusvaltiokehityksen puolesta.

Kiinassa viime vuosikymmenten kehitys etenkin taloudessa on ollut niin voimakas, ettei kukaan – mukaan lukien kiinalaiset itse – luultavasti pysty arvioimaan, millainen maa Kiina tulee olemaan parin vuosikymmenen päästä. Mutta yksi asia lienee hyvin todennäköinen. Kiina tulee edelleen olemaan yksi maailman suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista valtioista, jonka kanssa Suomen on hyvä tehdä yhteistyötä näkemyseroista huolimatta.

Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri (rkp)