Työnteko, ahkeruus ja toimivat liikenneyhteydet ovat hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiviä

25.08.2013 klo 09:20
Tänä kesänä aurinkoa on riittänyt kaikille, vaikkakin on ollut myös sateisia ja tuulisia päiviä. Nyt voimme lähestyä syksyn haasteita uudella energialla. Poliittisella kentällä loppukesä on ollut vilkas ja valtioneuvoston budjettiriihen lähestyessä Suomen taloudellinen tilanne tietenkin puhuttaa, eikä syyttä.
Tänä kesänä aurinkoa on riittänyt kaikille, vaikkakin on ollut myös sateisia ja tuulisia päiviä. Nyt voimme lähestyä syksyn haasteita uudella energialla. Poliittisella kentällä loppukesä on ollut vilkas ja valtioneuvoston budjettiriihen lähestyessä Suomen taloudellinen tilanne tietenkin puhuttaa, eikä syyttä. Tämänhetkisessä talousarvioehdotuksessa ensi vuoden alijäämä on 6,6 miljardia euroa ja valtionvelka nousee 98 miljardiin euroon. Tämä kehitys on saatava pysähtymään, muuten hyvinvointivaltiota ei pystytä pitkään ylläpitämään. Tarvitaan suunnitelma ja aikataulu jatkuvan lainanoton pysäyttämiseksi, kestävyysvajeen pienentämiseksi ja viennin edistämiseksi.

Hallitus on tehnyt paljon hyviä päätöksiä tällä kaudella ja kevään kehysriihessä sovittiin muun muassa kilpailukykyä ja vientiä edistävistä toimenpiteistä. Yksi niistä on yhteisöveron alentaminen neljällä prosenttiyksiköllä vuodenvaihteessa.

On tärkeää muistaa, että hyvinvointia ei voi perustua velkaantumiseen, vaan sen pitää perustua työntekoon ja ahkeruuteen. Nyt on rakenteellisten uudistusten aika. Pelkkä puhuminen ei enää riitä, vain tarvitsisimme syksyn aikana toimintaohjelman todellisten työurien pidentämiseksi. Työuria tulee esimerkiksi pidentää nopeampaan, täysiaikaiseen opiskeluun kannustavan opintotuen, joustavampien perhevapaiden ja eläke-ehtojen avulla, sekä alentamalla työnantajamaksuja vanhempien työntekijöiden kohdalla. Lisäksi tarvitaan toimia, jotka edistävät työelämässä jaksamista.

Nuorisotyöttömyyden pysäyttämiseksi nuorisotakuuta on kehitettävä edelleen. Myös palkkaamiseen liittyvää byrokratiaa on karsittava niin, että pienyritysten ja kotitalouksien kynnys palkata työntekijöitä madaltuu. Meidän on myös puhuttava eläkeiästä. Tämä ei saa olla pyhä lehmä keskustelussa. Kaikki ymmärtävät, että kun elämme yhä pidempään, on myös tehtävä työtä pidempään. Jokainen lisävuosi työelämässä tuottaa kaksi miljardia lisää kansantalouteen. Tämä tarkoittaisi valtiontaloudessa erittäin paljon.

Kaiken A ja O on kuitenkin yritysten ja elinkeinoelämän toiminta-edellytyksistä huolehtiminen. Toimivat ja hyvät liikenneyhteydet ovat aivan avainasemassa. Tiedämme hyvin tämän asian tärkeyden meidän seudullamme. Kokkola- Pietarsaari on valtakunnallisesti tärkeä talousvyöhyke ja alueella on vahva, monipuolinen vientiteollisuus. Vienti per asukas on erittäin korkea ja elinkeinoelämälle satamat, junayhteydet, maantiet ja lentokenttä ovat elintärkeitä. Kokkola-Pietarsaari lentokentän tulevaisuus on turvattava – ei niin turistien tai Helsinkiin pendelöivien ihmisten vuoksi, vaan ennen kaikkea elinkeinoelämän takia. Liikemiesten ja -naisten on myös tulevaisuudessa päästävä helposti ja nopeasti Eurooppaan ja maailmaan myymään tuotteitaan ja asiakkaiden on päästävä vaivattomasti meille – tämä on koko Suomen etu.

Anna-Maja Henriksson
oikeusministeri (RKP)