Suvaitsevaisuus ei ole suhdannekysymys! (KP, 2.4.2015)

02.04.2015 klo 15:08
On ilmiselvää, että viiden, kuuden seuraavan vuoden aikana joudumme sopeuttamaan maan taloutta niin, että se on tasapainossa. Emme voi jatkaa enää lainarahalla elämistä, koska se tarkoittaa että käytännössä lainaamme lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme.

On ilmiselvää, että viiden, kuuden seuraavan vuoden aikana joudumme sopeuttamaan maan taloutta niin, että se on tasapainossa. Emme voi jatkaa enää lainarahalla elämistä, koska se tarkoittaa että käytännössä lainaamme lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme. Emme voi viedä heidän tulevaisuuttaan ja heidän mahdollisuuksiaan elää hyvinvointiyhteiskunnassa. Se olisi vastuutonta. Sopeuttaminen on kuitenkin tehtävä niin, että pidämme huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Uudistusten ja leikkausten rinnalla tarvitsemme myös kilpailukykyä parantavia toimenpiteitä, jotta maahan syntyy talouskasvua ja uusia työpaikkoja. Työllä Suomi nousee.

 

Vastuullinen talouspolitiikka on pitkään ollut RKP:n tavaramerkki. Näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Me olemme valmiita sopeuttamaan. Tosiasia on kuitenkin se, että Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista. Suomi on kansainvälisesti tunnettu ihmisoikeuksien vaalimisesta ja Suomi haluaa antaa kuvan itsestään rauhanvälittäjänä ja sivistyneenä maana. Samanaikaisesti maailmassa on enemmän pakolaisia kuin pitkään aikaan. Rauhattomia alueita on paljon ja konfliktien määrä on kasvanut. 

 

Kokoomus haluaa leikata kehitysavusta 300 miljoonaa, eli melkein 40 prosenttia. SDP:n Kari Rajamäki esti paperittomien mahdollisuuden saada terveydenhuoltoa Suomessa. Jutta Urpilainen samasta puolueesta haluaa leikata maahanmuutosta. Viime vuoden loppupuolella Suomi oli ottanut vastaan noin 550 pakolaista tai turvapaikanhakijaa Syyriasta. Vastaava luku Tanskassa oli yli 10 000 ja Ruotsissa yli 53 000. Täytyy sanoa, että minua hävettää kun tapaan kollegojani muista Pohjoismaista. On myös syytä muistaa, että Suomi otti kehitysapua vastaan vielä 50 vuotta sitten. Ja tuhansia lapsia lähetettiin Ruotsiin sodan aikana. Me haluamme apua kun itse olemme sen tarpeessa. Toivottavasti ymmärrämme myös, että on syytä antaa apua silloin, kun muut sitä tarvitsevat. RKP:n kanta on selvä; suvaitsevaisuus ja ihmisoikeudet eivät ole suhdannekysymys. Haluamme sen sijaan yhdistää talouskasvun ja inhimillisyyden!

 

Anna-Maja Henriksson

RKP

Oikeusministeri ja kansanedustajaehdokas Vaasan vaalipiirissä