Lehdistötiedote 26.6.2015

26.06.2015 klo 14:24
Nylander ja Henriksson lähetekeskustelussa päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta:
Tuhat synnytystä ei ole mikään järkevä raja

Lehdistötiedote 26.6


Nylander ja Henriksson lähetekeskustelussa päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta:

Tuhat synnytystä ei ole mikään järkevä raja

Mihin tuhannen synnytyksen vuosittainen rajapyykki, joka oikeuttaa synnytyslaitoksen olemassaolon, perustuu? Tämän kysymyksen RKP:n kansanedustajat Mikaela Nylander ja Anna-Maja Henriksson esittivät eilen eduskunnan lähetekeskustelussa päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta.

- Tuhannen synnytyksen rajassa on yksinomaan kyse määrästä eikä laadusta. Esimerkiksi Porvoon sairaala, noin 900 synnytyksellään, täyttää jo parhaillaan kaikki päivystysasetuksen laadulliset kriteerit. Samalla Porvoon sairaala tarjoaa HUS-alueen edullisinta palvelua, Nylander totesi.

Nylanderin kollega Anna-Maja Henriksson painotti, että RKP ei missään vaiheessa kannattanut viime hallituksen tekemää muutosta päivystysasetukseen vaan jätti asiasta eriävän mielipiteen.

- Perustelumme silloin oli sama kuin tänään. Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että vähintään tuhat vuosittaista synnytystä hoitava synnytysosasto olisi potilasturvallisuuden kannalta turvallisempi kuin esimerkiksi 800 synnytystä hoitava yksikkö. Samaan aikaan tiukentunut päivystysasetus johtaa siihen, että yhä useampi lapsi syntyy maantiellä. Matkasynnytykset ovat riskialttiimpia sekä äidille että lapselle.

RKP:n edustajat korostivat perussuomalaisten vaaliohjelmassa mainitun, että perussuomalaisten päästessä valtaan on päivystysasetus purettava.

- Olemme erittäin kiinnostuneita perussuomalaisten tämänhetkisestä kannasta, kun puolueella on hallussaan sosiaali- ja terveysministerin salkku.

Eduskunnassa käytiin torstaina keskustelua liittyen kansalaisaloitteeseen päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta.