Lehdistötiedote 25.1.2016

26.01.2016 klo 09:32
Henriksson: Suomen on nyt aika näyttää mallia!

Syksyllä Euroopan unionin ministerineuvosto päätti jakaa 120 000 pakolaista jäsenmaiden välillä. Suomi hyväksyi tuolloin 2 400 pakolaisen kiintiön. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toivoo nyt että Suomi vapaaehtoisesti näyttää muille EU-maille miten yhdessä sovittu taakan jako paremmin voitaisiin järjestää.

 

– Ei ole järkevää, että turvapaikanhakijoita lennätetään edestakaisin eurooppalaisten maiden välillä. Jos vain tekisimme, kuten EU:n sisäministerit ovat sopineet, sen sijaan että teemme aiheesta populistista politiikkaa, säästäisimme huomattavia määriä veronmaksajien rahoja, Henriksson sanoo.

 

Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikanhakijat palautetaan siihen Euroopan maahan, jossa heidät ensin on rekisteröity. Näin tapahtuu, vaikka henkilöllä olisi jo käynnissä oleva turvapaikkahakemusprosessi toisessa maassa. Tämä johtaa siihen, että monen hakijan kotoutumis- ja turvapaikanhakuprosessi katkeaa äkisti, alkaakseen uudelleen rekisteröintimaassa.

 

- Somaliasta kotoisin oleva Mohamed on asunut Pohjanmaalla 8 kuukautta.

Hän on oppinut kielen, luonut sosiaalisia verkostoja ja päässyt hyvin kotoutumaan. Nyt hänet kuitenkin lähetetään takaisin Italiaan, maahan jossa hän ei tunne ketään ja jossa kotoutuminen alkaa nollasta. Miksi me lennätämme isolla rahalla turvapaikanhakijoita takaisin Etelä-Eurooppaan, vain lennättääksemme heidät takaisin tänne, jahka yhdessä sovitut siirtojärjestelyt vihdoin toteutuvat? Eikö olisi järkevämpää sisällyttää tällaiset ihmiset jo hyväksyttyyn 2 400 henkilön kiintiöön, ihmettelee Henriksson.