LEHDISTÖTIEDOTE 7.12.2016: Henriksson perustuslakivaliokunnan päätöksestä päivystysuudistuksesta

08.12.2016 klo 17:09
Työvoitto kaksikielisyydelle

Perustuslakivaliokunta on yksimielisesti todennut, että hallituksen esitys päivystysuudistuksesta ei turvaa kielellisiä perusoikeuksia. Valiokunnan keskiviikkona hyväksymän lausunnon mukaan lakiesitykseen vaaditaan muutoksia, jotta kielelliset oikeudet voidaan turvata.

 

– Käsittelyprosessi oli erittäin vaikea. Siihen nähden olen tyytyväinen, että valiokunta sai aikaan yksimielisen lausunnon. Päätös osoittaa, että 12+1-malli vielä on elossa. Siinä mallissa myös Vaasan keskussairaalalla on ympärivuorokautinen päivystys. Moni asiantuntija, joka on ollut perustuslakivaliokunnassa kuultavana, on pitänyt tätä mallia hyvänä, sanoo RKP:n puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen, Anna-Maja Henriksson.

 

Hän toivoo, että hallitus ottaisi tästä pallosta kopin.

 

Asia etenee nyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Sen tehtävä on hallituksen kanssa esittää ratkaisu joka takaa myös kielelliset perusoikeudet. Minimivaatimus on, että lakitasolla säädetään, että Seinäjoen keskussairaala tosiasiallisesti pystyy palvelemaan potilaitaan myös ruotsin kielellä.

 

– Oleellista on, että perustuslakivaliokunta mustaa valkoisella on todennut, että hallituksen esitys ei kelpaa sellaisenaan, ja, että me pääsimme yksimielisyyteen perustuslakivaliokunnassa. Tässä vaiheessa koen sen työvoittona, sanoo Henriksson.