Keskipohjanmaa 8.1.2017: Kohti juhlavuotta 2017

09.01.2017 klo 10:24

Vuosi 2016 tulee jäämään poliittiseen historiaan vuotena, jona valheita levittävät populistit äänestyttivät Britannian ulos Euroopan Unionista, naisten halventamista ja muukalaisvihaa lietsova ilmastonmuutoksen kieltäjä valittiin Yhdysvaltojen johtoon ja venäläiset pommittivat Syyrialaisia sairaaloita.

Toisaalta suomalainen sai taloustieteen Nobelin, Suomi valittiin edelleen koulutuksen kärkimaaksi, ja tuhannet suomalaiset auttoivat pyyteettömästi turvaa hakevia.

Brittien vielä vahvistamaton ero EU:sta on historiallinen mullistus, joka muuttaa Eurooppaa. Emme tiedä vielä mitä kaikkea se tuo mukanaan. Nyt meillä on kuitenkin tilaisuus uudistaa Eurooppaa ja EU:ta.

Niin USA:ssa kuin Euroopassakin viime vuosina kuuluneet ääripopulistiset äänet saivat Brexitin ja Trumpin valinnan myötä uutta tuulta alleen. Ihmiset ovat vastaanottavaisia erittäin pinnallisille argumenteille. Se on huolestuttava trendi.

Professori Holmströmin Nobel on Suomelle merkittävä asia, mutta myös pohdinnan paikka. Miksi istuva hallitus ei suostu kuulemaan hänen kaltaisiaan asiantuntijoita esimerkiksi koulutus- tai työmarkkinakysymyksissä?  Ylipäänsä Sipilän hallituksella näyttää olevan vaikeuksia kuunnella asiantuntijoita. Oikeuskanslerin viesti lainvalmistelun puutteista on otettava vakavasti. Oikeusvaltioperiaattesta on pidettävä lujasti kiinni. Maassamme on valtava määrä osaamista. Tätä osaamista tulisi kaikkien päättäjien hyödyntää.

Suomen valttikortti on aina ollut kaksikielisyys. Läheisyys naapurimaa Ruotsiin on ollut ja tulee olemaan meille taloudellinen etu. Talouden suunnalta kuuluukin hyviä uutisia. Suomen talous ja investoinnit ovat nyt vakaasti kasvu-uralla ja olemme menossa kohti valoisampia aikoja.

Talouden kehityksen kannalta on kuitenkin olennaista, että maakunnassa on toimivat yhteydet. Siksi minä ja puolueeni jatkamme Kokkola-Pietarsaaren lentokentän säilyttämisen ja kehittämisen, rataliikenteen tasa-arvoisen kehittämisen ja kasitien ylläpidon puolesta tekemäämme työtä. Myös niin Kokkolan kuin Pietarsaaren satamien jatkuva kehittäminen on tärkeää.

Yli puoluerajojen tehtävä yhteistyö on avain menestykseen. Se, että Suomen hallitus näytti vihreää valoa Merenkurkun Midway Alignment -hankkeelle, on malliesimerkki tästä. Tätä työtä pitää nyt jatkaa, ja toivottavasti ensi vuosi tuo myös positiivisia uutisia EU:n sunnalta tämän hankkeen osalta.

Toivotan kakille oikein hyvää uutta vuotta 2017, jolloin saamme viettää maamme 100-vuotisjuhlaa, Yhdessä - Tillsammans.