Kolumni, Pohjalainen: Ulkomailla opiskelu avartaa

09.10.2017 klo 16:21
Opiskeluaika on yksi ihmisen elämän kohokohtia. Silloin oppii paljon paitsi itsestään, myös omista kiinnostuksen kohteista. Opiskeluaikana opin, että yhteiskuntaa voi parantaa.

Opin myös ottamaan vastuuta itsestäni ja ympäristöstäni. Silloin luomani verkostot ovat säilyneet läpi elämän ja minulla on edelleen lämmin suhde moneen opiskeluaikanani tapaamaan ihmiseen. Minusta on tärkeä, että nykyisillä ja tulevilla opiskelijoilla on mahdollisimman hyvät edellytykset rakentaa omaa tulevaisuuttaan, kuten minulla oli opiskeluideni ohessa.

Kansainvälistymistä ei voi estää, ja maailma on nykyään paljon pienempi, kuin mitä se oli ennen. Kukaan ei minun opiskeluaikanani olisi voinut kuvitella seuraavansa toisella puolella maailmaa tapahtuvia asioita reaaliajassa, mutta nykyään se on arkipäivää. Globaali maailma on siis tosiasia, ja se on tuonut paljon hyvää mukanaan. Siitä hyvästä tulisi myös nuorten päästä osalliseksi.

Juuri siksi opinnot ulkomailla ovat olennainen osa nuorten ihmisten kehittymistä ja Suomen kansainvälistymistä. Etenkin Pohjoismaiden välinen luonnollinen ja aktiivinen yhteistyö on tärkeää, koska kynnys opiskella samanlaisen kulttuurin Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa on suomalaiselle nuorelle huomattavasti paljon matalampi, kuin toiselle puolelle maailmaa muuttaminen. Vaikka toki kaikesta vaihdosta on hyötyä.

Tästä itsestäänselvyydestä huolimatta suomalaisten opiskelijoiden opiskelu Ruotsissa on viime kevään jälkeen hankaloitunut. Tilanne on huolestuttava paitsi nuorten näkökulmasta, myös maidemme välisen yhteistyön kannalta. Siksi olen esittänyt huoleni kollegoilleni Ruotsissa, ja Ruotsin keskustapuolue Centern onkin ottanut tilanteen korjaamisen asiakseen. Heidän saamansa palaute antaa uutta toivoa suomalaisille opiskelijoille.

Samalla toivoisin, että yhä useampi muiden Pohjoismaiden nuorista näkisi Suomen potentiaalisena opiskelumaana. Pohjoismaiden välinen vapaa liikkuvuus on ollut vahvuutemme ja ylpeytemme 50-luvulta asti, ja meillä on paljon voitettavaa siinä, että opiskelijat voivat opiskella yli valtioiden rajojen, sekä että akateemikot voivat yhdessä luoda uutta välittämättä kohdemaasta. Kaikki Pohjoismaat ovat yksinään pieniä toimijoita, mutta yhdessä voimme parantaa kansalaistemme ja valtioidemme kansainvälistä kilpailukykyä.

Muistelen omaa opiskeluaikaani lämmöllä. Kuitenkin joskus mietin, mitä uusia asioita ja oppeja olisin kohdannut, jos olisin saanut osittain opiskella ulkomailla. Siksi toivon, että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus laajentaa omaa osaamistaan ja kokea uutta opiskeluaikana, mutta myös palata kotiin ja tuoda sitä osaamista takaisin kotimaahan.

Anna-Maja Henriksson
Kansanedustaja, RKP:n puheenjohtaja