Kolumni, Keskipohjanmaa: Pato murtuu

04.12.2017 klo 09:51
6111 rohkeaa suomenruotsalaista naista on allekirjoittanut seksuaalista häirintää vastustavan kampanjan sanoman. Sadat tarinat hyväksikäytöstä, ahdistelusta ja häirinnästä todistavat, että naisten ja tyttöjen kokemuksia on pienennetty ja himmennetty aivan liian kauan. Sosiaalisessa mediassa ilmiö näkyy #dammenbrister - pato murtuu - hashtagin alla. On selvää, että on aika puhua seksuaalisesta häirinnästä, ei pelkästään suomenruotsalaisten keskuudessa, vaan koko maassa.

Lumipallo alkoi vyöryä elokuva-alalla lokakuussa, jolloin amerikkalaistuottajaa Harvey Weinsteinia syytettiin raiskauksesta. Useat naispuoliset näyttelijät alkoivat levittää metoo-hashtagia sosiaalisessa mediassa näyttääkseen, miten yleistä seksuaalinen häirintä on. Samankaltaisia kampanjoita on nähty sen jälkeen monella muullakin alalla. Ruotsissa keskustelu on käynyt kuumana jo monta viikkoa ja tällä viikolla metoo-kampanja ylsi ruotsinkieliseen Suomeen. Helsingin Sanomat (30.11) nosti seksuaalisen häirinnän myös puheeksi julkaisemalla ahdistelukyselynsä tulokset. Jutusta tuli yksi sen päivän luetuimmista artikkeleista. Lumipallo on siis saanut jatkoa vyörymiselleen ja on tervetullutta, että koko Suomi osoittaa rohkeutta ja nostaa kysymyksen esille.

On aika löydä nyrkki pöytään. Kenenkään ei pidä joutua todistamaan, kun tyttäremme, siskomme, työkaverimme, ystävättäremme tai ylipäätänsä kukaan joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Olen aika varma siitä, että osa dammenbrister-kampanjan kertomuksista ovat tulleet lähipiirissämme olevilta naisilta. Olen ollut täysin tyrmistynyt lukiessani näitä sydäntä särkeviä kertomuksia. Kärsimyksen, jonka niin moni on joutunut kokemaan, on loputtava. Kyse on häirinnästä, pahoinpitelystä ja suoranaisesta hyväksikäytöstä. Mitä päässä liikkuu, kun tietäen ja tahtoen käy lasten, nuorten tyttöjen ja naisten kimppuun? Lähimmäisestään huolehtiminen, toisen arvostus ja itsensä asettaminen toisen tilanteeseen on unohtunut kokonaan. On korkea aika painottaa seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön vakavuutta myös Suomessa.

On myös hyvä muistaa, että seksuaalisen häirinnän tai hyväksikäytön kohteeksi joutunut ei koskaan ole vastuussa. Kaikkien on saatava elää elämäänsä turvassa pelkäämättä altistuvansa ahdistelulle sukupuolensa perusteella. Meillä on oikeus turvaan ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaan missä ikinä arjessa kuljemmekin. Asenteet yhteiskunnassamme on kerta kaikkiaan muututtava. Olisi myös tärkeää, että yhä useampi tekisi poliisi-ilmoituksen, kun kokee joutuvansa rikoksen uhriksi. Meidän on muistettava, että myös jo seksuaalinen ahdistelu on rangaistava teko.

Seksuaalisen häirinnän kulttuuri on juuriaan myöten vedettävä ylös joka puolella yhteiskunnassamme. Meidän on saatava aikaan asennemuutos. Nollatoleranssin on pädettävä kaikkia ahdistelun muotoja kohtaan.

Kiitos, että hiljaisuus on murtunut! Nyt on todellisen muutoksen aika!

 

Anna-Maja Henriksson
Kansanedustaja, puheenjohtaja (RKP)