Kolumni, Pohjalainen: Pohjanmaa maailmankartalle!

04.11.2018 klo 17:20
Kuluneen viikon aikana eduskuntatyö Helsingissä on ollut tauolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki kansanedustajat olisivat olleet vapaalla.

Olen iloinen, että olen saanut olla Pohjoismaiden neuvoston jäsen jo yli kahden vuoden ajan. Tällä viikolla neuvostolla oli vuosittainen istuntonsa Oslossa.

 

Ennen kun matkustin Osloon, vierailin Länsinummen koulussa Pietarsaaressa, jonne minut oli kutsuttu kertomaan eduskuntatyöstä. Mielestäni kansanedustajien olisi kiireistä huolimatta tärkeää vierailla kouluissa kertoakseen, miten eduskunta toimii, miltä työviikkomme näyttävät, mitä demokratia on ja miksi se on tärkeää. Sitä voi kutsua demokratiakasvatukseksi.

 

Olin vaikuttunut siitä, kuinka hyvin oppilaskunnan lapset olivat valmistelleet kysymyksiä ja miten kaikki kuuntelivat. Minusta oli hienoa, että 200 lasta istui keskittyneesti ja osallistui keskusteluun siitä, miten yhdessä rakennamme yhteiskuntaa. Kerroin myös heille, että olin myöhemmin samana päivänä menossa Pohjoismaiden neuvoston istuntoon Osloon. Pohjoismaissa olemme monella tapaa onnekkaita. Elämänlaatumme on korkea ja vakaat yhteiskuntamme perustuvat tasa-arvoon ja osallisuuteen.

 

Pohjoismaiden pääministerit ovat syksyllä 2016 päättäneet, että Pohjoismaiden tulisi olla maailman integroiduin alue. Meillä on edellytykset päästä tähän tavoitteeseen ja mielestäni riman pitäisi olla korkealla. Meidän on oltava kunnianhimoisia ja toimia edeltäjinä, kun on kyse sekä uusista digitaalisista ratkaisuista että tutkimuksesta ja innovaatiosta energiatehokkaiden ratkaisujen löytämiseksi.

 

Neuvoston istunnon aikana minulla oli mahdollisuus kysyä pääministereiltä heidän ajatuksistaan digitalisaatioon liittyvistä mahdollisuuksista ja uhkista. RKP ja minä olemme Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmässä aktiivisesti vieneet eteenpäin yhteistä sähköistä tunnistautumista, eli E-id, kaikille Pohjoismaille. Tämä helpottaisi muun muassa tuhansien pohjoismaalaisten työskentelyä ja opintoja Pohjoismaiden välillä. Olen hyvin iloinen saamistani vastauksista, muun muassa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puhui lämpimästi asian edistämisestä.

 

Pääministeri Sipilä painotti myös, että meidän pitää hyödyntää naapurimaidemme tietoa esimerkiksi siitä, miten ulkopuoliset tahot yrittävät vaikuttaa vaaleihimme. Ruotsilla on tässä arvokasta kokemusta jakaa meille. Mutta palataan E-id:hen. Meillä on kaikki mahdollisuudet toteuttaa tämä, kunhan kaikki maat tekevät kaikkensa yhteisen ratkaisun puolesta. Työ on jo käynnissä, ja myönteisimpien asiantuntijoiden mukaan meillä olisi jo vuonna 2020 Pohjoismaita ja Baltian maita koskeva E-id järjestelmä. RKP tulee tekemään kovasti töitä asian toteutumisen eteen.

 

Lopuksi haluan kertoa mukavasta, kuninkaallisesta kohtaamisesta. Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja kutsuivat Pohjoismaiden neuvoston jäsenet lounaalle ja minulla oli ilo istua kuninkaan hovin päällikön vieressä. Ei kestänyt kauan ennen kuin Pohjanmaa tuli puheeksi. Kuningas Harald on nimittäin tilannut purjeveneen pohjanmaalaiselta maailmanluokan yritykseltä.  Merenkurkun uusi laiva oli tietysti myös mukana keskusteluissa ruotsalaisten kollegoideni kanssa. Pohjanmaalla on selkeä paikka Pohjoismaiden kartalla. Voimme olla ylpeitä.