Ruotsalainen eduskuntaryhmä on järkyttynyt siitä että ILO 169 taas kaatuu

24.01.2019 klo 15:12
Hallitus ilmoitti tänään, että ILO: n yleissopimuksen nro 169 artikla, alkuperäiskansojen oikeuksista, ratifiointia ei saada valmiiksi tämän hallituskauden aikana.

- On järkyttävää, että hallitus siirtää yleissopimuksen hyväksymistä sivuun. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Heidän oikeus oman kielen ja kulttuuriin säilyttämiseen, sekä oman elinkeinon  harjoittaminen ovat ihmisoikeus asioita, RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

RKP ja silloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson teki vankkaa  työtä viime hallituskauden aikana sopimuksen ratifioinnin puolesta. Hallituksen esitys yleissopimuksen ratifioinnista annettiin eduskunnalle vuonna 2014, mutta loppumetreillä hallituksen rivit rakoilivat ja ratifiointi jäi lepäämään  eduskunnassa tämän hallituskauden aikana.

Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän jonka kautta se ottaa takaisin vuoden 2014 hallituksen lakiehdotuksen, joka koskee autonomisen maan alkuperäiskansojen ja heimojen yleissopimuksen ratifiointia. Hallitus väittää että, muiden lainsäädäntömuutosten vuoksi esitys on nyt teknisesti vanhentunut.

- Hallituksen toimet osoittaa, että se ei ole kiinnostunut saamelaisten oikeuksista alkuperäiskansana. Suomen on korkea aika puolustaa omaa saamelaista alkuperäiskansaa, kansanedustaja ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eva Biaudet sanoo.