Ilkka-Pohjalainen: Yhdessä virusta vastaan

19.04.2020 klo 09:15
Covid-19-virus on muuttanut meidän jokaisen elämää. Olemme hallituksen ja asiantuntijoiden kanssa tehneet töitä lukemattomia tunteja viime viikkojen aikana. Yhdessä me selätämme tämän epidemian, päivä ja päätös kerrallaan.

Tehdyt päätökset ovat olleet vaikeita mutta ne ovat olleet myös välttämättömiä. Suomessa hallituksen linja on ollut kuunnella asiantuntijoita herkällä korvalla. Vaikka elämme poikkeustilassa ja valmiuslaki on otettu käyttöön, tulee meidän päättäjinä suojella paitsi kansalaisten terveyttä myös demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Olemme valitettavasti nähneet muun muassa Unkarissa esimerkkejä siitä, miten tällaisia aikoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi laajentamalla päättäjien valtaoikeuksia. Siksi olen oikeusministerinä ollut hyvin tarkka siitä, että kansalaisten perusoikeuksia ei rajoiteta enemmän kuin on täysin välttämätöntä.

Uudenmaan rajat avattiin jälleen tällä viikolla. Tämä päätös on aiheuttanut huolta paikoin Pohjanmaalla. Tilanne on kuitenkin varsin selvä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) totesivat tiistaina hallitukselle, että epidemia on levinnyt Suomessa niin, että Uudenmaan eristäminen ei enää ole välttämätöntä. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että tehohoidon kapasiteetti riittää. Tilanne on merkittävästi muuttunut siitä, kun Uudenmaan rajojen sulkemisesta päätettiin.

Liikkumisvapautta ei voi valmiuslain perusteella rajoittaa vain siksi, että se tuntuu hyvältä. Sen pitää olla välttämätöntä. Perustuslakivaliokunta on nimenomaisesti lausunut, että hallituksen tulee välittömästi poistaa rajoitukset, kun ne eivät enää ole välttämättömät. Kun THL, STM, oikeuskansleri ja oikeusministeriön kansliapäällikkö vahvistivat hallitukselle, että kriteerit rajojen kiinni pitämiselle eivät enää täyty, ei hallituksella ollut muuta vaihtoehtoa kuin avata rajat välittömästi. Muussa tapauksessa emme enää voisi kutsua maatamme oikeusvaltioksi.

Vaikka Uudenmaan liikkumisrajoitukset poistettiin oikeudellisen arvion perusteella, ei tämä kuitenkaan tarkoita, ettei koronatilanteeseen edelleen tulisi suhtautua vakavasti. Päinvastoin, tässä vaiheessa erittäin tärkeää, että me kaikki muistamme edelleen noudattaa kaikkia voimassa olevia suosituksia.

Epidemia ei ole vielä ohi vaan tartuntoja tulee välttää niin kuin tähänkin asti. Meidän tulee välttää ylimääräistä matkustamista maan sisällä, pitää lähikontaktit minimissä ja pysyä kodeissamme. Näin suojelemme parhaiten erityisesti ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia.

Koska suomalaiset ovat tähän asti noudattaneet hyvin suosituksia näemme nyt, kuinka tartuntakäyrä maassamme on aivan omassa luokassaan verrattuna esimerkiksi pohjoismaisiin naapureihimme. Jotta kehitys ei menisi väärään suuntaan, on siis ensiarvoisen tärkeää, että me kaikki jatkamme suositusten noudattamista.

Rajoituksia tullaan asteittain purkamaan sitten kun se asiantuntijoiden mukaan on perusteltua. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa mitään varmaksi. Viime viikolla hallitus asetti myös asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on miettiä ehdotuksia, miten pääsemme kriisistä yli ja eteenpäin.

Joka päivä olemme vähän viisaampia.

 

Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja