Kalender

 

 

15.2.2018 Ordförandedebatt, Borgå

17.2.2018 Riksskinnutställning och kvällsfest för farmarkåren, Seinäjoki

21.2.2018 Diskussion om den svenskspråkiga vårdens framtid, 
Plats: G18, Helsingfors
Tidpunkt: 15.00-18.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pressmeddelande 23.03.2017: Henriksson och Wallin om vårdreformen: Ingen garanti för bättre vård

23.03.2017 kl. 15:17
Regeringens social- och hälsovårdsreform är ingen garanti för en bättre vård. Det underströk partiordförande Anna-Maja Henriksson på torsdagen efter att riksdagens fem oppositionspartier bestämt att lämna in en gemensam interpellation mot regeringen.

- Regeringens modell kommer att skapa mera byråkrati. En förvaltningsnivå till är inte svaret på en bättre fungerande vård för befolkningen. Dessutom kan vi inte tala om verklig sjävstyrelse för landskapet. Ingen vet i detta skede hur vi landar. Man borde inte spela hasard när det handlar om medborgarnas hälsa, säger Henriksson.

 

Riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger att valfrihet i vården i sig är en mycket bra sak, men det måste finnas klara ramar och den måste vara förnuftigt utformad.

 

- Patienter kunde ha mycket nytta av valfriheten, men själva poängen med valfriheten kan äventyras om regeringen försöker pressa igenom en halvmesyr, som är svårbegriplig och som kan leda till att kostnaderna skenar iväg, säger Wallin.

 

Interpellationstexten kommer med skarp kritik mot regeringens modell.

Där noteras också att regeringen inte lyckats presentera hur svenskspråkigas rätt till vård på modersmålet de facto tryggas. Man efterlyser även ett lagstadgat organ som ger språkminoriteten verkligt inflytande på landskapets beslut.

Bloggen
Riksdagen SFP RKP