Kolumn, Sydin: Mental hälsa är allas sak

16.10.2017 kl. 09:10
Varför är det så att fler människor spontant erbjuder sin hjälp då någon brutit benet än då någon öppet sagt att den är deprimerad? Jag är inte ensam om att ställa den frågan. Jag har inget svar, men frågan är relevant. Det är viktigt att vi lyfter katten på bordet och klarar av att diskutera även mentala problem. Ofta är det nämligen den samhälleliga debatten som i olika frågor lyckas uppmuntra till politisk förändring.

Orsakerna till mentalt illamående är många och de kan inte alla tacklas med samma lösning. Både förebyggande arbete och andra stödformer för mental hälsa behövs, de ska vara tillgängliga och de borde tas på större allvar. Mentalt välmående är lika viktigt som annan form av välmående. Det är klart att frågan om tillräcklig och kunnig personal är väldigt avgörande på svenskt håll i landet då tillgången till personal med tillräckliga kunskaper i svenska är mer begränsat än på finskt håll.

Även Sydin har lyft fram betydelsen av god elevvård och bra så. I dagens läge har det i många fall visat sig vara svårt för elever i den grundläggande utbildningen och studerande på andra stadiet att inom rimlig tid få besöka en skolkurator, -psykolog och ibland även hälsovårdare. Att ha fungerande lågtröskelverksamhet där barnen finns, det vill säga i skolan, och att resurserna är tillräckliga är centralt. Detta för att våra barn och unga ska ha förutsättningarna att må bättre och i tid får den vård de behöver. Där är den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet i nyckelposition för vårt lands framtid, men för att barn och unga ska kunna genomföra den grundläggande och andra stadiets utbildning framgångsrikt behöver de få må bra.

Vi behöver även satsningar på mental hälsa på ett bredare plan i samhället. Psykiska problem förorsakar mänskligt lidande och miljardkostnader åt samhället årligen. Trots det har den mentala hälsan blivit totalt i skymundan i vårdreformen. Mental hälsa borde egentligen göras till en nationell politisk prioritet. Det behövs ett långsiktigt nationellt program för mental hälsa. Men det behövs också genast satsningar på tidigt ingripande och ett tillräckligt antal psykiatriska sjukvårdare vid hälsocentralerna. Det här hänger samman med bättre arbetsvälmående. Utgående från experters uttalanden om hur arbetshälsan och ledarskapet inom arbetslivet skulle kunna förbättras har vi i riksdagen lämnat in en åtgärdsmotion kring frågan. En siffra som nyligen cirkulerat bland experter är att psykisk ohälsa årligen kostar 3 500 euro per löntagare i Finland. I tillägg till det orsakar det stort mänskligt lidande, som vi inte får blunda för.

Vi kan alla också göra en insats. Visa medmänsklighet då någon i din omgivning inte mår bra. Ställ upp för den personen och tycker du inte att det från myndighetshåll görs tillräckligt – säg till. Vi i Svenska folkpartiet tycker frågan är viktig och vi vill genuint att folk ska må bra, även psykiskt. Jag lovar att lyfta upp dessa till debatten på nationell nivå.

 

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsledamot, partiordförande
SFP

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet