Kalender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolumn, Sydin: Julen står för dörren

22.12.2017 kl. 10:31
Den sista veckan i riksdagen för detta år är avklarad. Hundratals omröstningar om budgeten för nästa år ligger bakom. Julsångerna klingar på alla håll och det är dags att varva ner.

Vi har ett väldigt händelserikt år bakom oss. Just nu går ekonomin bra, och sysselsättningen förbättras. Det är positivt. Men det finns många saker som jag och SFP hade hoppats att slutat på annat sätt. Vi har kämpat bl.a. för våra tingsrätter, för fungerande vård och en vettig vårdreform.  För att våra sjukhus ska få fortsätta ge oss mångsidig och god vård, för att alla barn ska få fortsätta att läsa landets andra nationalspråk, svenska eller finska i skolan.

 

På tal om sjukhus skulle regeringen fortfarande ha haft möjlighet att dra i nödbromsen och förhindra att centraliserings- och  jourreformen genomförs nu från 1.1.2018. Det var för exakt ett år sedan som vi gick kampen om Vasa centralsjukhus och 12+1 modellen. Regeringen ville inte lyssna då, och har valt att inte göra det nu heller. Det skulle ha varit den finaste julklapp som man nu kunnat ge till det 100-åriga Finland. Ska landskapen ta över vården, borde de också själva få bestämma nivån på jouren och vad som opereras vid vilket sjukhus. Jag är övertygad om att vi i Österbotten skulle klara av de besluten själva.

 

Juha Sipiläs regering har tyvärr utmärkt sig som den, som inte i praktiken orkar bry sig om hur det går för svenskan i Finland på sikt. Språkförsöket tvingades igenom av regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och De blå, förstärkta med Sannfinländarna.  Det innebär att 2200 skolelever i årskurs 5 och 6 kan välja bort svenska nästa höst och läsa något annat språk i stället. SFP och hela oppositionen röstade emot försöket. Jag är helt övertygad om att vi istället borde börja läsa språk tidigare och att vi redan i dagis kunde ha språkduschar och lek på det andra inhemska.

Så, den som någon gång undrat varför det är viktigt att SFP sitter med i regeringen, har säkert fått svar på frågan senast efter detta år. Förhoppningsvis blir vår tid i opposition så kort som möjligt.

 

Nu när julen står för dörren, påminns vi också om att alla inte har ett dignande julbord att sätta sig vid. Också i Finland har vi brödköer, och speciellt under julhelgen har det varit oerhört värdefullt att vi har föreningar och frivilliga som ställt upp och ordnat med mat, program och julstämning för dem som behöver det mest.  Tyvärr beslöt regeringen att skära i stöden till föreningar som delar ut mathjälp. Jag kan inte annat än förundras över vart humanismen försvann.

 

Men visst har vi också mycket att vara tacksamma för. Vi har firat vårt lands hundraåriga självständighet på otaliga håll under året. Det har stärkt gemensakskänslan och samhörigheten. Det är viktigt att komma ihåg att vårt relativt unga land hör till de rikaste, mest rättvisa och jämlika länderna i världen.  

Nu ser jag fram emot några sköna och avkopplande juldagar med familj, släkt och vänner. Vi har ett viktigt år framför oss och SFP har mycket arbete framför sig. Jag vill önska er alla Sydin-läsare en  riktigt god och fridfull Jul!

 

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsledamot, ordförande
SFP

Bloggen
Riksdagen SFP RKP