Kalender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pressmeddelande, Henriksson: Dags att ratificera ILO-169, och fullt ut erkänna samernas rätt till egen kultur och eget språk!

06.02.2018 kl. 09:40
Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson gratulerar samerna med anledning av samernas nationaldag. Det är 101 år sedan den första samiska kongressen hölls den 6 februari 1917.

Samtidigt påtalar tidigare justitieminister Henriksson att Finland ännu har mycket att göra för att förbättra samernas ställning. 
 

- Nu är det dags att skrida till handling och ratificera FN-organet ILO:s konvention 169 om ursprungsfolkens rättigheter, säger Henriksson. 

- Finland har en skyldighet att värna om sitt och Europas enda ursprungsfolk samerna. De har rätt att bevara sitt språk, sin kultur och att utöva sina traditionella näringar – det handlar om mänskliga rättigheter, säger Henriksson.

- Filmen Sameblod som handlar om samernas lidande har också i Finland fått ett gott mottagande. Jag hoppas att det ska leda till en högre politisk medvetenhet om diskrimineringens strukturer också här hos oss och framförallt till en större vilja att främja samernas rättigheter, avslutar Henriksson.

 

 

Tilläggsuppgifter: Anna-Maja Henriksson, tel. 050-512 2377.

Bloggen
Riksdagen SFP RKP