Pressmeddelande: Henriksson kräver att Topeliusgymnasiet ska få bli specialgymnasium igen

09.02.2018 kl. 15:13
Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson, träffade på fredagen undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) i riksdagen tillsammans med rektorn för Topeliusgymnasiet i Nykarleby, Stefan Kula, samt Nykarleby bildningsdirektör Boris Sundell.

Vid träffen diskuterades hur Topeliusgymnasiet kunde få tillbaka sin särskilda inriktning på naturvetenskap och entreprenörskap. Topeliusgymnasiet i Nykarleby har haft den här särskilda utbildningsinriktningen sedan år 1991.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljade inte gymnasiet den här statusen för år 2018. Det här skedde trots att NCU, Nationella centret för utbildningsutbildningsutvärdering, hade gjort bedömningen att Topeliusgymnasiet har utmärkta förutsättningar att fortsätta med den särskilda utbildningsuppgiften.

− Vi hade en mycket öppen och rak dialog med ministern, konstaterar Henriksson efter träffen.

Sundell och Kula pekade på Topeliusgymnasiets utmärkta resultat inom naturvetenskaper och företagande samt på det mycket väl fungerande samarbetet med näringslivet i regionen. Också stödet från Österbottens handelskammare och Åbo Akademi lyftes fram.

− Jag framförde vikten av att behandla alla gymnasier rättvist. För oss har det förblivit oklart varför ministeriet valde att förkasta Topeliusgymnasiets ansökan, eftersom en objektiv utvärdering av NCU visat att gymnasiet har utmärkta förutsättningar att fortsätta som ett specialgymnasium för naturvetenskaper och entreprenörskap, säger Henriksson.

− Undervisningsminister Grahn-Laasonen lät förstå att förvaltningsbesväret nu först måste slutbehandlas, men att det därefter är möjligt att komma in med en ny ansökan om så behövs. Jag tolkade henne också så att det är viktigt att det går att påvisa att specialstatusen har betydelse inte bara lokalt, utan även regionalt och nationellt.

Topeliusgymnasiet är det enda gymnasiet i Österbotten som har den här specialinriktningen på svenska.

− Därför anser jag att det bör finnas möjligheter att framöver få specialstatusen tillbaka. Hoppet lever ännu, avslutar Henriksson.

Totalt 14 skolor ansökte om den särskilda uppgiften att specialisera sig på entreprenörskap år 2017. Av alla de svenskspråkiga gymnasier som beviljades statusen finns sju i huvudstadsregionen och endast två i resten av landet.

 

Tilläggsinformation:

Anna-Maja Henriksson, tfn 050-512 2377.

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen