Kalender

 

 

 

Henriksson: Fulljouren vid VCS är resultatet av idogt lagarbete och ny regering

02.03.2020 kl. 15:05
– Vasa kan få ansvar för nationellt kompetenscenter för patientsäkerhet.

Vasa centralsjukhus fulljoursfest gästades idag av bland annat SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. Festen ordnades för att fira den fulljoursstatus som nya regeringen beviljat Vasa centralsjukhus. Beslutet är centralt för tryggandet av de språkliga rättigheterna och speciellt vård på eget modersmål i Österbotten.

 – Jag är otroligt glad och stolt att jag idag kan stå här och fira Vasa centralsjukhus fulljour. Rättvisan segrade efter en lång och mödosam kamp som många deltog i. Det har handlat om lagarbete, där alla involverade har fått prestera sitt yttersta på de platser de haft för att påverka. Nu ser vi slutresultatet, sade Henriksson i sitt tal idag.

Regeringen har också tänkt att VCS framöver får nationellt ansvar för patient- och klientsäkerhetscentret. VCS beviljades sammanlagt 3 miljoner euro i tilläggsfinansiering för de kommande åren för att bland annat höja kompetensen och stärka sjukhuset.

– För mig och Svenska folkpartiet var tanken att Vasa centralsjukhus inte skulle vara ett av landets fulljourssjukhus fullständigt otänkbar. Det finns så många starka argument som talar för fulljour på VCS. Landskapet Österbotten har en positiv befolkningsutveckling och en ökande sysselsättningsgrad, vården på VCS har ständigt varit på god nivå och dessutom är Österbotten det enda landskapet där de två språkgrupperna är nästan lika stora och där vård på såväl svenska som finska kan garanteras bäst.

– Sällan har en sjukvårdsfråga upplevts så orättvis av så många. Jag vill tacka alla som visat sin åsikt och deltagit i kampen för fulljouren. Resultatet visar också med all tydlighet att man kan påverka genom att rösta i val. Det har betydelse vem som sitter vid borden där besluten fattas. Idag är en glädjens dag, avslutade Henriksson sitt tal inför en stor folkmassa som samlats i sjukhusets aula.

Bloggen
Riksdagen SFP RKP