ÖT: Varje röst är viktig

19.06.2021 kl. 08:13
Kolumnen publicerades i ÖT 19.6.

För en vecka sedan gick Finland till kommunalval. Väljarna fick säga sitt och avgöra vilka som ska styra Finlands kommuner de kommande fyra åren. Inför valet spekulerades det vilt om hur det skulle gå. Skulle Sannfinländarna göra ett kanonval, hur mycket skulle centern förlora och vem skulle bli största parti? Skulle SFP nå sitt mål att spräcka 5 procentgränsen?

 

Idag vet vi svaret på alla dessa frågor. Sannfinländarnas förutspådda ”kommunjytky” uteblev, även om de ökade sitt understöd med ungefär fem procentenheter. Samlingspartiet blev det största kommunpartiet och gick framåt i stora delar av landet. Centern lyckades med en avvärjningsseger och landade på ett understöd som var betydligt högre än vad galluparna hade förutspått, men ändå klart sämre än förra kommunalvalets. Socialdemokraterna landade tvåa och är säkert inte nöjda med utfallet.

 

SFP var det enda regeringspartiet som lyckades öka sitt understöd och vi sprängde den historiska 5 procentgränsen. I Jakobstad fick SFP ett tilläggsmandat, vilket gläder mig stort. Också i Nykarleby och Kronoby fick vi tilläggsmandat. I Karleby, Larsmo och Pedersöre börjar nu jobbet för att i nästa kommunalval återta de förlorade mandaten.

 

Det blev en lång och på många sätt ovanlig kommunalvalstid, eftersom valet pga. coronapandemin flyttades från den ursprungliga valdagen i april. När jag nu ser i backspegeln är jag övertygad om att det här var rätt beslut. Precis som experterna förutspådde i mars var coronaläget mycket bättre nu i juni än i april. Då levde vi ännu i undantagsförhållanden, nu är Finland återigen ett ”grönt land” på EU:s karta och över två miljoner finländare har fått minst en dos vaccin.

 

En sak som ändå bekymrar mig som justitieminister är det lama valdeltagandet. I hela landet var valdeltagandet 55,1 %. Valdeltagande sjönk nationellt med 3,8 procentenheter sedan senaste kommunalval. Senast år 2000 var deltagandet också lågt, då var det 55,9 %. Också i Jakobstadsregionen sjönk valdeltagandet, även om det till största del var högre än landets medeltal. Kanske spelade det vackra sommarvädret och Finlands vinst mot Danmark i fotbolls EM sin roll. Det kan ändå inte vara hela förklaringen. Varje parti har nog skäl att titta sig i spegeln.

 

Hur ska vi göra kommunalpolitiken mera intressant och nå ut med att det handlar om bl.a. skola, markplanering, kultur, idrott som har betydelse i människors vardag. Hur får vi folk att förstå att varje röst spelar en roll? För vi ser ju att det är så. Det var otroligt nära att SFP skulle ha fått ett till mandat i Jakobstad och i Karleby tappade vi det femte mandatet med rätt liten marginal. Varje röst har betydelse.

 

På justitieministeriet jobbar vi kontinuerligt med att öka intresset för demokrati och delaktighet. Demokratiprogrammet 2025 har bland annat som mål att stärka ungas delaktighet och skapa nya sätt för alla att delta. I det här valet kunde de värnpliktiga rösta vid garnisonen. Det är en sak som vi kunde göra permanent. Kanske vi också borde förlänga förhandsröstningstiden i andra val och inte bara nu pga. corona? Olika kreativa lösningar för var man kan rösta kunde också finnas i framtiden. Själv tyckte jag det gick otroligt lätt och smidigt att förhandsrösta utomhus i ”konttin” i min hemstad Jakobstad.

 

Det som är klart är att det ur en demokratisk legitimitetssynvinkel är problematiskt om valdeltagandet minskar ytterligare. Då är sofflocket den enda valvinnaren. 

 

Slutligen vill jag önska alla läsare en riktigt skön och avkopplande sommar.

 

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, partiordförande SFP

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen