ÖT: SFP behövs i nästa regering

15.04.2023 kl. 10:00
Kolumnen publicerades i Österbottens Tidning den 15.4.2023.

Finland har fått en ny riksdag. Folket har talat och det blev stora förändringar i riksdagens sammansättning, som också betyder att Finland ska få en ny regering.

SFP klarade av att behålla sina nio mandat, varav fyra här i Vasa valkrets. Det här var viktigt och jag vill rikta ett stort Tack till alla er som gjorde detta möjligt. Nu kan vi fortsätta vårt arbete för ett framgångsrikt, tvåspråkigt Finland och Österbotten.


För min egen del inleder jag min femte period i riksdagen och ingen period har varit den andra lik. Också nu blåser förändringens vindar. På valkvällen stod det klart att Samlingspartiet blir största parti och får 48 mandat i den nya riksdagen. Lika klart var att Sannfinländarna blev klar tvåa med 46 mandat samt SDP trea med 43 mandat. Centern gjorde ett dåligt val, och tappade åtta platser, De Gröna tappade sju mandat och Vänsterförbundet fem. KD behöll sina fem och Rörelse Nu fick ett mandat. SFP:s riksdagsgrupp består av tio ledamöter, då också Ålands Mats Löfström sitter i vår grupp.

 

Vad innebär då valresultatet när det gäller hur landets nästa regering ska se ut? Det är ännu för tidigt att säga, men vissa saker är ändå rätt uppenbara. Centerns ordförande Annika Saarikko har meddelat att Centern går i opposition. Visserligen sa man det också 2019, och sedan ändrade man sig. Den här gången tror jag ändå att Centern kommer stå fast vid sin ståndpunkt. För att regeringen ska få majoritet i riksdagen, behövs en sammansättning av regeringspartier med över 100 ledamöter bakom sig.

Det som också är klart är att Petteri Orpo som ordförande för det största partiet enhälligt valdes till regeringssonderare på fredagen. Hans uppgift är att försöka få ihop en fungerande regering, och därför har nu alla partier fått ett gediget frågebatteri, som vi ska svara på till nästa tisdag. Det betyder i praktiken mycket jobb för flera av oss involverade också detta veckoslut då svaren ska beredas. Det handlar om allt från frågor om synen på de centralaste förändringar som nästa regering borde åstadkomma, till ekonomi, vården, skolan, klimatet, invandringen med mera.

Utgående från svaren, börjar Orpo sedan förhandla för att se vilka partier som eventuellt skulle kunna klara av att hitta en gemensam syn på ett regeringsprogram för de kommande fyra åren.

 

Sällan har SFP:s ordförande haft så många strålkastare på sig som just nu. Våra större riksmedier har något yrvaket konstaterat att det ”lilla” partiet får en vågmästarroll. SFP behövs nämligen för att få en majoritet såväl i ett alternativ med Samlingspartiet och Sannfinländarna som bas, som i ett alternativ med Samlingspartiet och SDP som bas.

För mig och SFP är det klart att det inte är lätt att tänka sig att ingå i en regering med Sannfinländarna. Så olika är våra ståndpunkter i många frågor. Det handlar om till exempel olika syn på EU-politiken, arbetskraftsinvandringen, klimatfrågorna och inte minst svenskans ställning i vårt land. Men nu ligger bollen hos regeringssonderaren i första hand.


En funktionsduglig regering som klarar av att hålla ihop i fyra år, och som för Finland framåt, måste vara målet. Och alla partier borde ta sonderarens frågor på allvar. Det behöver finnas flera alternativ till regeringsbas på bordet. Det ligger i finländarnas och hela nationens intresse.

 

Anna-Maja Henriksson

SFP:s partiordförande, justitieminister

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen