RKP SAAME FIRADES I ENARE

29.11.2023 kl. 18:00
SFP firade i Enare under måndagen 27.11 lanseringen av den officiellt nyregistrerade lokalavdelningen RKP Saame.

På plats vid festligheterna var SFP:s partiordförande, undervisningminister Anna-Maja Henriksson, Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, SFP:s vice ordförande, idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvistsamt SFP:s europaparlamentariker Nils Torvalds.

– Jag är otroligt stolt och glad över att vi nu kan vara här i Enare för att fira att RKP Saame nu officiellt är en registrerad lokalavdelning. SFP har sedan 1990-talet haft verksamhet i Lappland och från och med 2012 även haft invalda ledamöter i ett flertal kommuner.  

– SFP driver aktivt frågor som berör samerna både i riksdagen och inom regeringen och det kommer vi även att fortsätta med. För SFP är det viktigt att Sametingslagen förnyas och går vidare till riksdagen ännu i år i enlighet med regeringsprogrammet. Det här är en viktig fråga som vi har arbetat för i många år, säger Henriksson.

RKP Saames nyvalda ordförande Kirsti Saijets är glad och förväntansfull över sitt nya uppdrag.

 – Vi samer har en viktig roll i att bevara vårt kulturarv och vårt språk, så att vi kan fortsätta att bedriva våra traditionella näringar i framtiden. Här har RKP Saame en viktig roll. Vår uppgift är att driva frågor i SFP som berör samerna och landskapet Lappland och frågor som är viktiga för oss, säger Saijets.

Under besöket i Enare deltog SFP:s samtliga ministrar och europaparlamentariker även i Sametingets 50-årsjubileum på Samiska kulturcentret Sajos. 

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen