ÅU: SFP:s röst behöver höras i Bryssel

01.03.2024 kl. 16:31
Kolumnen publicerades i Åbo Underrättelser den 1.3.2024.

Det har varit en händelserik vecka. I tisdags meddelade jag att jag inte ställer upp för omval till partiordförande vid partidagen i juni. I onsdags hade vi sista presidentföredragningen med Sauli Niinistö vid rodret, och i dag, fredag, tillträdde Alexander Stubb som republikens president.

Jag blev vald till partiordförande i Åbo i juni 2016. Jag har haft glädjen att få leda SFP till framgång i många val, två kommunalval, ett välfärdsområdesval, ett EU-val och två riksdagsval.

Den 9 juni har vi EU-val.

Det är ingen självklarhet att SFP har en plats i Europaparlamentet och som partiordförande vill jag göra mitt allt för att vi lyckas hålla platsen. Det var därför jag i januari meddelade att jag själv lägger mig i blöt och kandiderar. Tillsammans ska SFP och våra 20 kandidater göra allt för att garantera att SFP-rösten fortsätter höras i Bryssel.

Vi behöver jobba för att hålla ihop EU, för fortsatt stöd till Ukraina, för att ställa Putin till svars, för att stärka vår trygghet, för att Finland och Europa ska klara sig i den globala konkurrensen. Men också för att man i Bryssel ska förstå att till exempel skogen är viktig för oss finländare och att vi tillsammans behöver jobba för hållbara lösningar som motverkar klimatförändringen.

Att rättsstaten ska försvaras varje dag och att EU måste fortsätta stärka sin värdegrund som bygger på demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter är viktigt för mig och SFP. Vi får inte ta något för givet.

Till EU-valet är det nu knappt hundra dagar.

I den nationella politiken har vi samtidigt ett utmanande läge. Finlands ekonomi har försvagats och regeringen har framför sig en ytterst svår övning. Vår uppgift är att förhandla om en lösning som får landets ekonomi i balans. Ramförhandlingarna går av stapeln i mitten av april. Vi vet att det behövs anpassningar i miljardklassen. Det handlar om både ytterligare nedskärningar och skattehöjningar för att klara av det.

Att vi skulle stå inför en oerhört tuff vår, visste jag då när jag gick ut med min EU-kandidatur i januari. Jag visste också att vi i SFP skulle behöva arbetsro. Därför försökte jag hitta en lösning, som inte omedelbart skulle sätta igång en ordförandekamp inom partiet. Men det som var avsett att skapa arbetsro, blev tyvärr något helt annat. För mig har det hela tiden handlat om att göra det som jag tror är bäst för SFP och vårt fält, inte om mig själv.

Att SFP i regeringen och riksdagsgruppen de kommande månaderna ska hantera den kanske svåraste ekonomiska situation sedan Esko Ahos regering, förbereda oss för EU-val och trygga vårt EU-mandat och därtill ha en partiordförandekampanj är inte den optimala situationen. Men nu ska vi sikta in oss på att göra det bästa av den. Ett ordförandeval är alltid vitaliserande, och väcker naturligtvis intresse. Och EU-frågorna påverkar vår vardag mer än man skulle tro.

Vi behöver fortsätta utveckla vårt samhälle, tillsammans. Jag ser framemot att helhjärtat gå in i EU-valskampanjen. Även Europa står inför stora frågor och jag är redo att börja jobba för ett enat och handlingskraftigt EU.

Slutligen. Jag vill rikta ett stort tack till Sauli Niinistö för hans gedigna insats som landets president i tolv år. Samtidigt vill jag önska vår nya president Alexander Stubb vishet och kraft samt stort lycka till.

Här kan du läsa fler kolumner av Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson
Undervisningsminister, SFP:s partiordförande

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet