Henriksson om stängningen av Lojo BB: Ett mycket sorligt beslut

06.05.2024 kl. 16:00
SFP har jobbat mycket hårt både inom HUS styrelse och på nationell nivå för att bevara Lojo BB. Tyvärr gav de övriga partierna, De Gröna och Samlingspartiet, inte oss stöd i denna fråga.

SFP:s partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson är bestört över HUS-styrelsens beslut om att lägga ner Lojo BB år 2026. SFP har jobbat mycket hårt för att bevara Lojo BB, men motförslaget röstades ner med rösterna 11-6. Henriksson är besviken över att övriga partier inte visade stöd.

– SFP har jobbat mycket hårt både inom HUS styrelse och på nationell nivå för att bevara Lojo BB. Tyvärr gav de övriga partierna, De Gröna och Samlingspartiet, inte oss stöd i denna fråga. Jag är bestört och besviken över beslutet. 

– Beslutet är negativt såväl ur patientsäkerhetssynvinkel som specifikt med tanke på de språkliga rättigheterna. Då Ekenäs BB stängdes var det också svårt, men hoppet stod då till utvecklingen av Lojo BB: där lyckades man skapa trygghet och ge god service till många föderskor. Dagens beslut att lägga ner Lojo BB ger dessutom helt fel signal i ett läge där en av Finlands stora utmaningar är att det föds för få barn, säger Henriksson.  

Henriksson konstaterar dock att det är fint att Borgå sjukhus och Lojo sjukhus specialsjukvårdsjourer får fortsätta i sin nuvarande utsträckning, och att SFP:s arbete har gett resultat till denna del. 

– Jag vill rikta ett varmt tack till våra ledamöter i styrelsen, Karin Cederlöf och Elin Blomqvist-Valtonen, samt alla andra SFP-politiker som gjort en stor insats i denna fråga, avslutar Henriksson.

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet