Sagt & skrivet

Pienyrittäjiä pitää auttaa ja kannustaa!

Voimassa oleva velkajärjestelylaki säädettiin 1990-luvun talouslaman seurauksena auttamaan ylivelkaantuneita yksityishenkilöitä, jotta he selviytyisivät ylivoimaisesta velkataakastaan. Laman seurauksena vaikeuksiin ajautuivat erityisesti monet toisen velasta takauksen antaneet henkilöt, yrittäjät ja asuntovelalliset. Velkajärjestelylain tarkoituksena oli yksityishenkilöiden auttaminen uuteen alkuun. Tämä tavoite on nyt yhtä ajankohtainen kuin aikaisemminkin. Läs mera »
01.12.2013 kl. 09:11

Svar till Ole Sten

Ole Sten frågade i de Österbottniska tidningar, bland annat i Sydin den 30.5 och 4.4 vad jag och partiet gjort för företagarna och i synnerhet småföretagarna. Svaret är enkelt. Vi är ett parti som tror och satsar på företagande och sysselsättning. Små- och medelstora företag är ryggraden i vårt välfärdssamhälle. Läs mera »
04.06.2013 kl. 14:28

Tal vid Finlands Svenska Andelsförbund - våra frågor

Varför behövs en ny lag? Den nuvarande lagen om andelslag har varit i kraft i 11 år. Det är en rätt kort tid för en författning som reglerar grunden för en viss typ av näringsverksamhet. Den gällande lagen uppfyller dock inte alla de behov som finns inom den nuvarande och den nya andelsverksamheten. Detta beror på att omständigheterna har förändrats och på att den gällande lagen i praktiken grundar sig på lagen om andelslag från år 1954 och på lagen om aktiebolag från år 1978. Läs mera »
20.03.2013 kl. 12:12

Bryssel – en knutpunkt i Europa

Denna vecka har jag tillbringat två långa, men mycket intressanta och givande arbetsdagar i Bryssel. Jag deltog i EU-justitieministrarnas regelbundet återkommande möte och i samband med det prickade jag in en extra arbetsdag i Bryssel för att hinna träffa en del människor och knyta kontakter. Läs mera »
08.03.2013 kl. 14:13

Nu behövs den goda viljan!

Riksmötet öppnades i tisdags, och riksdagen kan se fram emot en arbetsdryg vår. Det kommer inte att bli lätt, men med god vilja kan vi komma långt. Det gäller att trygga välfärds Finlands framtid.Läs mera »
12.02.2013 kl. 16:43

Partidagstal i Karleby 9.6.2012

Bästa partidagsdelegater, bästa vänner av Svenska folkpartiet, mina damer och herrar, hyvät naiset ja herrat, ladies and gentlemen! Vi möttes till partidag i Esbo för lite mindre än ett år sedan. Då var stämningen lättad, uppsluppen och glädjerusig. Vi hade precis avslutat regeringsförhandlingarna på Ständerhuset. Förhandlingar som för Svenska folkpartiets del ledde till ett utmärkt resultat med två ministrar och många bra skrivningar i regeringsprogrammet. Partiordförande Stefan Wallin var coachen som lotsade oss till detta goda resultat. Läs mera »
09.06.2012 kl. 17:46

Pälsdjursnäringen är en viktig sysselsättare

Pälsdjursnäringen är en viktig näring för landsbygden och i synnerhet för Österbotten. Den sysselsätter över 17.500 personer i Finland och exportintäkterna uppgår till ca 300 miljoner per år. 98 procent går på export.Läs mera »
21.05.2012 kl. 09:37

Linjetal vid SFP:s partistyrelsemöte 4.5.2012

Stefan Wallins besked att inte ställa upp för omval som ordförande för Svenska Folkpartiet, kom som en blixt från klar himmel för lite mer än en månad sedan. Efter en händelserik politisk vinter och vår och efter att Stefan hade klarat av klappjakten kring Dragsviksfrågan på ett synnerligen förtjänstfullt sätt, bestämde han sig för att stå fast vid sitt löfte till sig själv och sin familj. Sex år är en lång tid och även om jag gärna hade sett att Stefan fortsatt ett eller två år till har jag full respekt och förståelse för det beslut han tagit. Nu är det dags att gå vidare.Läs mera »
04.05.2012 kl. 09:49

Snabblånen är ett samhällsproblem

Stora affischer uppmanar oss att lyfta snabblån. Aggressiv snabblånsmarknadsföring riktas mot unga via sms. Annonser i tidningarna skriker ut att snabblånen är lösningen på alla ekonomiska problem. Den här typen av reklam möter oss överallt. Många av oss struntar i den, men allt fler går också i snabblånefällan.Läs mera »
21.04.2012 kl. 09:08

Tal vid Ekonomiska samfundets möte -

" Den som är stark måste också vara snäll". Någon kan tycka att den rubrik jag valt att ge mitt anförande verkar litet "luddig", åtminstone överraskande. Meningen är, som säkert alla ser, att hänvisa till att en viktig roll för lagstiftningen ofta är att skydda den som är svagare. Men den visar också på de olika roller och förhållningssätt som gäller dem som arbetar över det trots allt ganska breda fält justitieministeriets ämbetsområde utgör.Läs mera »
28.03.2012 kl. 10:04