Vaccination mot cancer i livmoderhalsen behövs

22.04.2008 kl. 17:16
Humant papillomvirus (HPV) förorsakar bland annat cancer i livmoderhalsen. Cirka 70 procent av befolkningen, både män och kvinnor smittas av papillomviruset.
Vaccination mot cancer i livmoderhalsen behövs

Humant papillomvirus (HPV) förorsakar bland annat cancer i livmoderhalsen. Cirka 70 procent av befolkningen, både män och kvinnor smittas av papillomviruset. För det mesta får man inga symptom av smittan och man tillfrisknar av sig själv.

Cancer i livmoderhalsen är den näst vanligaste formen av cancer bland kvinnor. År 2000 insjuknade ungefär en halv miljon kvinnor i världen i denna cancerform och över hälften av dem avled i sjukdomen. Nästan 80 procent av de konstaterade fallen förekom hos kvinnor i utvecklingsländer. I Fin-land konstateras årligen cancer i livmoderhalsen hos ungefär 150 kvinnor och en fjärdedel av alla konstaterade fall av cancer i livmoderhalsen görs hos kvinnor som är under 40 år.

I Finland har förekomsten av cancer i livmoderhalsen sjunkit med 80 procent sedan screeningarna (papaprov) togs i bruk på 1960-talet. År 1992 skedde dock en förändring i förekomsten av livmoderhalscancer och förekomsten har efter år 1992 ökat snabbare i Finland än i något annat land. Tyvärr kan man se en trend där kvinnor under 40 år allt mer sällan går på dessa screeningar.

Enligt cancerföreningen i Finland och enligt Suomen Gynekologiyhdistys borde man överväga att ta med vaccinet mot papillomviruset i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet borde enligt Suomen Gynekologiyhdistys riktas till flickor i 10-13- års åldern. I Danmark, Norge, England, Italien, Holland och Tyskland rekommenderar man att tonåriga flickor tar vaccinet. I Österrike, Schweiz och Frankrike betalar staten vaccinet eller så ersätter sjukförsäkringen det. Sverige har nyligen fattat beslut om att vaccinet ersätts via sjukförsäkringslagen.

Finland borde ta med vaccinet mot papillomaviruset i det nationella vaccinationsprogrammet och låta sjukförsäkringen ersätta vaccinet. Undertecknade har ställt ett skriftligt spörsmål om vad regeringen tänker göra för att främja ibruktagandet av vaccinet. I svaret från januari detta år konstaterar minister Risikko att frågan om möjligheten att uppta HPV-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet övervägs så snart det finns tillräcklig information som grund för beslutsfattandet. Huruvida tillräcklig information finns eller inte råder det delade åsikter om bland experterna.

Det är viktigt att hålla i minnet att ett vaccin mot papillomvirus inte kan ersätta de screeningar vi har i Finland. Inte heller får vaccinet ersätta den sexualupplysning vi idag har i våra skolor. Vaccinet är ett komplement till denna helhet.

Folkhälsoinstitutet har tillsatt en arbetsgrupp för att utvärdera hur kostandseffektiva vacciner mot vattenkoppor, pneumokock och papillomvirus är. Vi hoppas på att alla dessa vacciner på sikt skall tas med i det nationella vaccinationsprogrammet. Samtidigt måste vi arbeta för att vaccinet för papillomviruset också skall kunna ersättas av FPA.

Mikaela Nylander, sfp riksdagsledamot
Anna-Maja Henriksson, sfp riksdagsledamot