Vi behöver en familjepolitik som gynnar barnen

06.04.2007 kl. 11:09
Vi lever i ett av världens bästa länder. Vi har en lång medellivslängd och en låg spädbarnsdödlighet. Vi har en rätt väl fungerande demokrati – om än den låga röstningsprocenten i val utgör ett orosmoment.
Vi har en tjänstemannakår som torde vara världens mest omutbara och ett skolsystem som lovordas i internationella jämförelser. Gott och väl så.

Men trots allt det goda har vi också bekymmer. Själv är jag orolig över hur en del av våra familjer och barn mår idag. Många barn har det väldigt bra, föräldrarna har jobb och en hållbar ekonomi, och tillräckligt med tid att umgås med sina barn. Men många är också de barn som växer upp i familjer där vardagen inte är lika ljus. Trots allt finns det i vårt land ännu en alltför stor arbetslöshet. Antalet arbetstagare i tidsbestämda jobb är dessutom alltför stort. Familjer där det finns alkoholproblem eller problem relaterade till psykisk ohälsa är för många. Här behövs specialkompetens och tvärsektoriellt samarbete mellan dagvård, skola, skolhälsovård, elevvård, socialvård och sjukvård. Olle måste motas i grind, förrän problemen blir för stora och får alltför skadliga konsekvenser. Därför skall vi också höja alkoholskatten och satsa på ett aktivt förebyggande arbete såväl vad gäller föräldrar som barn.

Vad gäller barnfamiljernas ekonomi, skall satsningarna under nästa riksdagsperiod riktas till dem som har det sämst ekonomiskt ställt. Ensamförsörjarnas situation måste uppmärksammas och barnbidragets ensamförsörjartillägg höjas. Samtidigt skall kopplingen mellan barnbidrag och utkomststöd brytas. Ett förhöjt barnbidrag får inte inverka nedsättande på utkomststödet.

Hur väl våra barn mår, speglar hur väl hela samhället mår. Dagens barn är morgondagens vuxna, som skall ta över en dag och fortsätta hålla hjulen rullande i vårt land. Vi behöver dem alla och alla har de rätt till en trygg uppväxt. Vi har inte råd att låta familjer må dåligt. Därför behöver vi ett starkt näringsliv, en aktiv sysselsättningspolitik och fler arbetsplatser. Kort och gott vi behöver fler jobb och fler som jobbar. Att jobb och hälsa hänger samman är helt uppenbart.

I olika ålder behöver barnen föräldrarna på olika sätt. Därför efterlyser jag arbetstidsformer som gör det lättare att kombinera familj och arbetsliv. När det gäller de mindre barnen skall föräldrarna få välja vårdform för sina barn.  Att sköta barnen hemma eller anlita dagis. Att avgöra vad som passar den egna familjen bäst, det är föräldrarnas sak och ansvar. Vill man sköta sina barn själv eller anställa någon som sköter barnen i ens hem - skall det vara möjligt. Samhället skall stå för att det finns reella alternativ.

På tal om de minsta barnen vill jag jobba för att föräldraledigheten förlängs från 9 till 12 månader, och att kostnaderna för föräldraledigheten delas jämt mellan alla arbetsgivare, inte bara mammans.

Våra barns hälsa angår oss alla. Friska barn blir oftast friska vuxna. Godis- och läskautomaterna skall förpassas bort från skolan, istället skall vi ta in hälsosamma mellanmål. Barnen skall sporras till att röra på sig, och jag tror att vi behöver mer motion och idrott in i skoldagen igen. Det bor oftast en sund själ i en sund kropp . Med riktiga politiska beslut kan vi styra utvecklingen i rättare riktning. Det är våra barn värda!