Grundstensmurningstal 2.10.2013 – Folkhälsanhuset i Vasa

02.10.2013 kl. 15:42
Bästa Folkhälsan vänner!
Tack för inbjudan till denna trevliga händelse – grundstensmurningen av Folkhälsanhus Wasa.
Det är med stor glädje jag är här i Vasa i dag, för att medverka till att detta redan länge efterlängtade Folkhälsanhus tar form. Hälsofrämjande verksamhet är något av det mest centrala i dagens samhälle och därför är Folkhälsans satsning på detta servicecenter i Vasa ett mycket välkommet projekt.

Bästa Folkhälsan vänner!

Tack för inbjudan till denna trevliga händelse – grundstensmurningen av Folkhälsanhus Wasa.

Det är med stor glädje jag är här i Vasa i dag, för att medverka till att detta redan länge efterlängtade Folkhälsanhus tar form. Hälsofrämjande verksamhet är något av det mest centrala i dagens samhälle och därför är Folkhälsans satsning på detta servicecenter i Vasa ett mycket välkommet projekt.

Folkhälsan bedriver förtjänstfullt förebyggande och hälsofrämjande verksamhet på nio olika orter i Svenskfinland, vars betydelse inte nog kan poängteras. Som Jakobstadsbo är jag väldigt tacksam för den funktion som Folkhälsanhuset Östanlid uppfyllt sedan 2003 – med hälsofrämjande verksamhet för alla åldrar - och jag hoppas att centret i Vasa kommer att bli minst lika uppskattat också över generationsgränserna när det står klart 2015.

I Folkhälsanhuset Wasa kommer mycket att finnas under samma tak; seniorbostäder (55 st. både ägar- och hyresbostäder), hemtjänst, restaurang, matsal, ungdomscafé, tonårspoliklinik, genetisk rådgivning och lokaler för förenings- och må bra verksamhet. Med andra ord, representerar detta bygge såväl ett service center som en framtida samlingsplats för svenskspråkiga i regionen. Ett hus dit man kommer för att trivas, träffas, umgås och må bra.

Folkhälsanhuset är en lovvärd investering i livskvalitet. Genom att uttryckligen satsa på tryggt boende och vård och service på svenska för äldre, i tider när äldrevården står inför stora utmaningar, understryker Folkhälsan att ni tar ansvar och att ni är en organisation som står fast vid er värdegrund – kompetens, engagemang och omsorg – vilket jag värdesätter högt.

Bästa vänner,

Folkhälsoarbetet och en fungerande vård är A och O för befolkningen. Oberoende av ålder och inkomst skall vården fungera då vi behöver den. Patienten skall alltid stå i fokus och som äldre skall du alltid kunna lita på att du i alla skeden får en mänsklig vård och behandlas med respekt.

Därför krävs det en långsiktig och målmedveten äldrepolitik på alla nivåer i vårt samhälle – i äldreråd, i kommunfullmäktigen och i riksdagen. Och det krävs en politik där de äldre aktivt är med och fattar beslut om sin framtid. Seniorerna är individer med olika behov och därför kan inte lösningarna heller vara exakt likadana. Jag ser det som mycket viktigt att man ute i kommunerna månar om att erbjuda olika typer av äldreomsorg. Vi behöver mera valfrihet och skräddarsydda lösningar som passar den enskilda. Folkhälsan med sin vision, att bedriva förebyggande verksamhet och fungera innovativt för att skapa ny serviceproduktion, är en uppfriskande fläkt i denna diskussion.

I regeringen har man genom den nya äldreomsorgslagen, som målsättning att tillgodose snabbare, jämlik och bättre service och att främja de äldres hälsa och välfärd. Detta skall uppnås bland annat genom rätten för de äldre att få en individuell serviceplan med en egen ansvarsperson i kommunen och via obligatoriska äldreråd i varje kommun. Det här är stora och viktiga steg mot en bättre och anpassad vård och det ger ramarna kring vilken servicen skall byggas. Det är också viktigt att komma ihåg att lagen visar på minimum, men det finns inget som säger att kommunerna inte får bjuda på ännu bättre service! I detta sammanhang vill jag också lyfta upp service-sedlarna. Vi måste bli bättre på att utveckla dem och ta dem i bruk i våra kommuner. Med fler valmöjligheter, blir också konkurrensen tuffare och sporrar till bättre service. Individen är den som i slutändan måste få välja den för henne bästa lösningen!

Bästa vänner,

Sedan kan jag inte låta bli, att ifrågasätta om vi ibland går för långt i all välmening, då fungerande äldreboenden, där våra äldre trivs och mår bra, får hot om att tvingas stänga sina dörrar, för att det finns någon kvadratmeter för lite till hands, eller för att personalbehovet av övervakande myndighet räknats schematiskt, och inte utgående från vårdtyngden. Något har gått snett, då Äldreråd får böna och be för att de äldre skall få bo kvar där de trivs, men regionförvaltningsverket anser att en stängning är bättre! Denna problematik har vi också lyft upp i regeringens socialpolitiska ministerarbetsgrupp. Rekommendationer i vården behöver naturligtvis tolkas på enahanda sätt runt om i landet. Nu råder ovisshet om så är fallet. Sunt förnuft måste användas också när det gäller äldreboenden. Människor har olika vårdbehov, men det kan inte vara meningen att man skall flyttas runt beroende på detta och inte får vara kvar på det ställe man trivs och där man vant sig att bo. Det måste vara det verkliga behovet, inte en schematisk uträkning, som utgör grunden för personalbehovet och människor med olika behov måste ges möjlighet att kunna bo tillsammans. Det är den enda vägen mot en fungerande och bra äldrevård.

Bästa vänner,

Vi måste alla tillsammans arbeta för ett samhälle där den enskilda människans behov uppmärksammas och tillgodoses i alla livssituationer. Vi måste tillsammans hitta sådana lösningar som förebygger och rehabiliterar, som underlättar och uppmuntrar till ett tryggt och värdigt liv och åldrande. Lösningar där respekten för människan står i centrum och där funktionsförmågan betonas. Vi är som sagt olika, men vi är också lika i våra behov av att må så bra som möjligt och kunna göra så mycket som möjligt, oberoende av livssituation och ålder. Därför behövs också olika alternativ i äldreomsorgen, vilket Folkhälsanhuset i Vasa är ett gott exempel på.
Här vill jag också betona vikten av att kommunerna upphandlar rätt. För det är faktiskt så att det är den enskilda kommunen som har alla nycklar i sina händer och som samtidigt har ett stort ansvar. Språk och olika mätare för kvalitet, såsom näringsrik mat eller behörig och tillräcklig personal, är oerhört viktigt att komma ihåg i en upphandling. Det kan och får inte handla enbart om lägsta pris då det gäller ordnandet av service för äldre.

Bästa vänner,

Jag känner en växande oro för äldreomsorgen på svenska i vårt land. Detta gäller speciellt i huvudstadsregionen, men också till exempel i Karleby. Svenskspråkiga seniorer ska kunna lita på att de får den service de behöver. Äldrevården får aldrig uteslutande handla om att hitta det billigaste alternativet, utan svenskspråkiga måste ha en lika rätt till service på sitt modersmål. På detta kan vi inte pruta. Ansvaret för detta ligger i första hand på de kommunala beslutsfattarna samt kommunerna och de måste ta detta ansvar. Sedan är den tredje sektorn, som ni på Folkhälsan, ett alldeles utmärkt komplement, men ansvaret för svenskspråkig service får aldrig stå och falla enbart med er. Här är upphandlingen som jag tidigare nämnde mycket viktig – och att man utformar upphandlingen så att den tillräckligt beaktar språk!

Det är inte enbart seniorerna i vårt samhälle som behöver hälsofrämjande aktivitet. Det gäller oss alla. Vi sitter för mycket. Vi behöver röra på oss mer. Det är det enkla receptet. Speciellt ungas välmående är något som vi också måste arbeta hårdare för och bli bättre på. Varje utslagen ung människa är en för mycket och en förlust för vårt samhälle. All förebyggande verksamhet har här en stor funktion att fylla. Jag tror också att  Folkhälsanhuset i Vasa kan ha en viktig roll då det gäller att stöda och ge plats och uppmärksamhet åt de ungas välmående.

Till sist,

Vill jag konstatera att det är de äldre som har byggt upp vårt land. Det är ni som förvandlade efterkrigstidens fattiga Finland till en stark välfärdsnation. Ni är det allra bästa beviset på att vår nordiska välfärds modell faktiskt fungerar, när ni lever allt längre och mår allt bättre. Det är en stor rikedom som vi måste förvalta väl. Nu är det nämligen vårt ansvar att ge er och de äldre i vårt samhälle en värdig ålderdom – det är det minsta vi kan göra!

Låt mig också säga att tredje sektorn är oerhört viktig i byggandet och upprätthållandet av välfärden i vårt land. Folkhälsan är ett alldeles utmärkt exempel på just detta. Idag får vi igen en gång ett bevis på ert engagemang – ni tar ansvar och skapar ett hus där äldre och yngre kan mötas och verka tillsammans.

Jag vill sluta med att framföra mina varmaste lyckönskningar till ett enastående fint projekt!