Kreikasta EU:n puheenjohtajamaa

26.01.2014 kl. 09:25
Saavuin loppuviikolla lämpimään Ateenaan, missä EU:n oikeus- ja sisäasioiden ministerit olivat koolla epävirallisessa ministerikokouksessa. Puheenjohtajakauden ensimmäinen ministerikokous pidetään aina puheenjohtajamaassa ja nyt oli Kreikan vuoro. Meidän oikeusministerikokouksemme oli myös Kreikan ensimmäinen ja he ottivat asian tosissaan.
Saavuin loppuviikolla lämpimään Ateenaan, missä EU:n oikeus- ja sisäasioiden ministerit olivat koolla epävirallisessa ministerikokouksessa. Puheenjohtajakauden ensimmäinen ministerikokous pidetään aina puheenjohtajamaassa ja nyt oli Kreikan vuoro. Meidän oikeusministerikokouksemme oli myös Kreikan ensimmäinen ja he ottivat asian tosissaan. Autolla liikkuessa poliisisaattue oli aina mukana, poliiseja oli jokaisessa kulmassa ja henkivartija oli aina minun välittömässä läheisyydessä.

Kokouksessa keskusteltiin oikeus- ja sisäasioiden asioiden kehittämisestä EU:ssa vuoden 2014 jälkeen. Tällä alalla on jo tehty aika paljon: vankien luovuttaminen maasta toiseen, tuomioiden voimaansaattaminen toisessa maassa ja säännöt avioerojen ja perintö-asioiden helpottamiseksi EU-kansalaisten välillä. Keskusteluissa olimme hyvin yksimielisiä siitä, että tehtyjen päätösten toimeenpaneminen sekä käytännön yhteistyön toimivuudessa on edelleen kehittämistarpeita. Kotiläksyt olisi tehtävä jokaisessa maassa jotta EU-kansalaiset pääsevät hyötymään päätöksistä arjessa. Keskusteltiin myös yhteistyön periaatteista ja millä tavalla yhteistyötämme kehitetään tulevaisuudessa.

Oikeus- ja sisäasioiden yhteistyön strategiset suuntaviivat määritellään lopullisesti Eurooppa-neuvostossa. Asiaa on tarkoitus käsitellä kesäkuussa 2014 pidettävässä huippukokouksessa.

Oikeusministerien kokouksessa oli esillä jälleen myös EU:n tietosuojauudistus. Se on suuri ja tärkeä kokonaisuus ja siinä on löydettävä hyvä tasapaino. Tässä kokouksessa oli linjattava eräitä kysymyksiä, jotka koskivat tietosuojan takaamista silloin, kun tietoja siirretään EU:n ulkopuolisiin maihin.

Ennen kokousta tapasin myös kollegani Kreikan oikeusministeri Charalampos Athanassioun. Keskustelimme muun muassa Kreikan puheenjohtajuuskauden tavoitteista sekä muista ajankohtaisista oikeusasioista EU:ssa.

Kaiken kaikkiaan oli hyvin kiinnostavia päiviä Kreikassa, missä demokratia Akropoliksen juurella aikoinaan syntyi. Ja sääkin suosi meitä - oli 19 astetta lämmintä.

Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri (RKP)