Gräsrotsfinansiering skulle stärka företagen! (VBL, 11.4.2015)

11.04.2015 kl. 14:41
Under mina år som minister har jag besökt otaliga företag. Detsamma har min partiordförande Carl Haglund gjort. Två saker som nästan hela tiden tas upp är att man borde avskaffa behovsprövningen vid arbetskraftsinvandring; dvs att företag enkelt ska kunna anställa vem de vill, samt att man borde möjliggöra gräsrotsfinansiering (mera känt under sina engelska namn crowdfunding eller crowdsourcing).

Gräsrotsfinansiering skulle stärka företagen!

Under mina år som minister har jag besökt otaliga företag. Detsamma har min partiordförande Carl Haglund gjort. Två saker som nästan hela tiden tas upp är att man borde avskaffa behovsprövningen vid arbetskraftsinvandring; dvs att företag enkelt ska kunna anställa vem de vill, samt att man borde möjliggöra gräsrotsfinansiering (mera känt under sina engelska namn crowdfunding eller crowdsourcing). Det handlar helt enkelt om att start-ups eller andra företag enkelt kunde samla in pengar för att genomföra en idé, en ny investering eller för att växa.

Konceptet finns sedan tidigare i många andra länder. Du har en företagsidé eller ett företag som behöver kapital. Du berättar om idén på internet och vanliga människor eller professionella investerare kan delta i finansieringen med en mindre eller större summa om de vill. Beroende på hur finansieringen är uppbyggd kan de göra det utan att få något i gengäld annat än vetskapen om att de hjälpt ett projekt de tror på vidare. Alternativt så kan de få sina pengar tillbaka om idén börjar bringa in pengar eller exempelvis en liten aktiepost eller dylikt i utbyte mot investeringen. Allt detta är upp till företaget som samlar in pengar och de som väljer att investera.

Vi vet att vi behöver tillväxt, nya arbetsplatser och en exportindustri som fungerar för att vända Finlands ekonomi. Alla möjligheter att stärka företagsamhet, innovationer och ny tillväxt borde därför tas tillvara. Möjliggörande av gräsrotsfinansiering är ett enkelt sätt att stöda företag och deras möjlighet att få in kapital! Jag vill att vi ska ta systemet i bruk genast i början av nästa regeringsperiod!


Anna-Maja Henriksson (SFP)
Justitieminister och riksdagsvalskandidat i Vasa valkrets