Pressmeddelande 13.7.2015 - Henriksson: Vilken är statsminister Juha Sipiläs EU-vision?

13.07.2015 kl. 09:23
För mig och mången annan har det förblivit oklart vilken vår nuvarande statsministers Juha Sipiläs vision för Europa är, och hur han ser på Finlands roll. Det vore önskvärt att statsministern öppet kunde redogöra för den. Ett land som Finland behöver vänner mer än ovänner i Europa. Det hjälper föga att vinna striden om man förlorar slaget, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP)

Svenska folkpartiet i Finland
Pressmeddelande 13.7.2015
Publiceringsfritt

Henriksson: Vilken är statsminister Juha Sipiläs EU-vision?

- För mig och mången annan har det förblivit oklart vilken vår nuvarande statsministers Juha Sipiläs vision för Europa är, och hur han ser på Finlands roll. Det vore önskvärt att statsministern öppet kunde redogöra för den. Ett land som Finland behöver vänner mer än ovänner i Europa. Det hjälper föga att vinna striden om man förlorar slaget, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP)

- Under de 20 år som Finland varit medlem i EU, har landets linje varit konstruktiv och uppbyggande. Finland har velat vara ett land som söker lösningar på problem, inte ett land som skapar problem. Våra tidigare statsministrar Paavo Lipponen, Matti Vanhanen och Jyrki Katainen har alla haft en tydlig vision för Finlands roll i Europa, säger Henriksson.

- Vi är alla bekymrade över läget i Grekland och trötta på att en hållbar lösning för den grekiska ekonomin är så svår att hitta. Självfallet är det så att grekerna själva i första hand är de som ska reformera sitt land och bära ansvar för sin ekonomi.

De senaste dagarna har visat att Finlands linje vid EU-borden ändrat och blivit mycket hård. Uppenbart är att Sannfinländarna haft en dominerande röst inom regeringen, då regeringens linje slagits fast.

- Jag tycker det är tråkigt att Timo Soini i första hand agerar som ordförande för Sannfinländarna och inte som hela landets utrikesminister, avslutar Henriksson.