– När man tänker sig att göra så här stora reformer – utan medverkan från arbetsmarknadsparterna – är det ytterst viktigt att regeringen tar på sig könsglasögonen och själv reder ut konsekvenser särskilt för de kvinnodominerade branscherna, säger Henriksson.
Hon är bekymrad över hur regeringens föreslagna åtgärder kommer att falla ut speciellt inom vårdbranschen.
– Vi vet att Finland i framtiden behöver mer personal inom vården. Vi vet också att det handlar om ett fysiskt, men också många gånger psykiskt tungt arbete. Därför vore det helt nödvändigt att regeringen innan den slår fast sina förslag till åtgärder bedömer vilka långt gående konsekvenser de kan få och hur de påverkar jämställdheten mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden.
– Det är uppenbart att regeringen också borde presentera åtgärder som skulle innebära att även välavlönade mansdominerade branscher deltar i talkot för att rädda landets ekonomi, säger Henriksson
Regeringens åtgärdspaket ser hon som ett resultat av att parterna inte lyckades enas om ett samhällsfördrag.
– Alla, såväl arbetstagarorganisationerna som arbetsgivare och regeringen, får se sig i spegeln för att man inte tillsammans kunde enas om ett paket. Nu gäller det ändå att fortsätta dialogen och inse att med strejker och ett ännu sämre samhällsklimat lyfter vi inte Finland.
– Det behövs förändringar på vår arbetsmarknad och mera flexibilitet, men det kan inte skötas så att det i slutändan är kvinnorna som betalar notan, fastslår Henriksson.