Pressmeddelande 27.5.2016: Fel att spara på utsatta grupper

27.05.2016 kl. 11:33
Motiveringarna för en stängning av skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre håller inte

Motiveringarna för en stängning av skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre håller inte. Det säger Anna-Maja Henriksson, gruppledare för Svenska riksdagsgruppen.

– Man använder fastighetsfrågan som svepskäl, eftersom Pedersöre kommun har erbjudit sig att bygga nytt. Att hänvisa till att det finns för få svenskspråkiga ungdomar håller inte heller. Lagmansgården fungerar ju också på finska, men är uttryckligen viktig för att man där kan garantera den svenska servicen för de unga, säger Henriksson.

– I ekonomiskt kärva tider, är det viktigt att de beslut som fattas inte drabbar dem som är mest utsatta i samhället. Tyvärr verkar det nu som om regeringen vill fortsätta avveckla fungerande svenska strukturer, säger hon.

Lagmansgården var stängningshotad också ifjol, men då kunde hotet avstyras uttryckligen med hänvisning till språkaspekten. Nu har skolhemmet fått besked om att den statliga finansieringen upphör den sista maj 2017.

På skolhemmet har man en lång erfarenhet av arbete med ungdomar som behöver särskilda insatser. Folktingets ordförande, riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) understryker att Lagmansgården har ett ansvarsområde som sträcker sig över hela Svenskfinland.

– De unga ska kunna garanteras service, vård och omsorg på sitt modersmål oberoende av om det är svenska eller finska, säger Blomqvist.