Pressmeddelande 1.7.2016: Accepteras dubbelspel i EU-politiken?

01.07.2016 kl. 14:41
Britternas utträde är en historiskt revolutionerande händelse som förändrar Europa. Vad allt det innebär vet vi inte ännu. Men, ingenting ont som inte har något gott med sig. Vi bör passa på att förnya Europa och EU nu

Regeringens europapolitik måste vara trovärdig. Det efterlyste partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) i Svenska riksdagsgruppens anförande i riksdagens Brexit-debatt på fredagen.

– Britternas utträde är en historiskt revolutionerande händelse som förändrar Europa. Vad allt det innebär vet vi inte ännu. Men, ingenting ont som inte har något gott med sig. Vi bör passa på att förnya Europa och EU nu, säger Henriksson.

 

Hon ifrågasätter starkt regeringens förmåga till en konstruktiv EU-politik, eftersom Sannfinländarna är engagerade i ett dubbelspel som inför öppen ridå splittrar regeringsleden.

– Omvärlden måste veta vad Finlands linje är. Om utrikesminister Soini gör anspelningar som är helt emot regeringsprogrammet och mot Finlands officiella ståndpunkt skadas Finlands anseende.

 

Henriksson betonade att Finland behöver mer Europa, inte mindre.

– I detta läge blir den nordiska plattformen viktigare. Det är mycket vi kan göra tillsammans. Svenska riksdagsgruppen säger nej till högerpopulismens framfart i Europa. Vi vill erbjuda ett annat alternativ som bygger på ansvar för ett bättre gemensamt Europa.