Pressmeddelande 14.7.2016: Henriksson utmanar de andra partiordförandena: Ärlighet i politiken!

09.08.2016 kl. 10:13
Jag utmanar de andra partiordförandena till en överenskommelse att inte göra obefogade vallöften. Inga fler brutna utbildningslöften, säger Henriksson.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson utmanar de andra partiordförandena till en överenskommelse om att inte göra obefogade vallöften. Henriksson är orolig för avsaknaden av ärlighet i politiken, vilken man kunnat skönja bland annat i samband med folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap.

 

- Det är oroväckande att utrikesminister Soini kvitterar de lögnaktiga påståenden Brexit-kampanjen spridit med att valkampanjer är valkampanjer och att ansvaret ligger på media. Det ger bilden att utrikesministern anser det vara tillåtet att säga nästan vad som helst under valkampanjer. För regeringspartiernas del verkar detta tyvärr vara delvis sant. Centern och Samlingspartiet lovade före valet att de inte kommer att skära i utbildningen. Vi vet alla hur det gick med det löftet, säger Henriksson.

 

- Grunden för Sannfinländarnas oppositionspolitik under förra valperioden var ett högljutt motstånd mot Greklands och andra stödpaket.

Soini lät ännu inför valet förstå att Sannfinländarna inte heller framöver kommer att rösta för stödpaketen. I regeringen vände de kappan med rekordfart.

 

Enligt Henriksson skadar de svikna vallöftena hela det politiska systemets trovärdighet.

 

- Medborgarnas förtroende för politik och politiker försvagas om man lovar ett före val, och sedan några månader senare gör annat. I värsta fall försvinner intresset för att rösta och påverka på samhället helt och hållet.

 

- För oss i SFP har det alltid varit viktigt att vara ärliga med våra väljare både i regering som i opposition. Därför vill vi nu göra konstruktiv, trovärdig och genomförbar oppositionspolitik. Alla regeringspartier måste naturligtvis vara beredda att kompromissa, och i opposition måste man ha utrymme för visioner. Vi tar däremot avstånd från fullständigt orealistiska vallöften, för att inte tala om att svika dessa löften direkt efter valet. Jag utmanar de andra partiordförandena till en överenskommelse att inte göra obefogade vallöften. Inga fler brutna utbildningslöften, säger Henriksson.