Pressmeddelande 30.9.2016: Österbotten behöver en räddningshelikopter!

03.10.2016 kl. 09:41
För att garantera en jämlik tillgång till akutvård i landet måste tilläggsmedel ges för en räddningshelikopter i Österbotten

Riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson (SFP), Mats Nylund (SFP) och Joakim Strand (SFP) vill att staten tar sitt ansvar och beviljar tilläggsmedel för en räddningshelikopter i Österbotten.

 

- Justitieombudsmannen har konstaterat att fördelningen av räddningshelikoptrar i Finland är orättvis och bör åtgärdas. Speciellt utsatt är Österbotten. För att garantera en jämlik tillgång till akutvård i landet måste tilläggsmedel ges för en räddningshelikopter i Österbotten, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

 

I och med att regeringen planerar skära i antalet jourande sjukhus blir akutvården allt mer viktig. Därför lämnade riksdagsledamöterna idag in en budgetmotion där man äskar om 6 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att trygga akutvården.

 

- Tillgången till akutvård måste kunna garanteras åt alla oberoende var man bor. En fungerande sjuk- och hälsovård är en av grunderna för vårt välfärdssamhälle. Utöver fulljoursstatus för Vasa centralsjukhus måste akutvården i Österbotten tryggas. Vi måste kunna lita på att vi och våra nära får vård den dagen vi behöver den, säger Henriksson.